Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Jury member Mads Mikkelsen poses for photographers during the photo call following the awards ceremony at the 69th international film festival, Cannes, southern France, Sunday, May 22, 2016. (AP Photo/Joel Ryan)

Mads Mikkelsen en av de som övervakades. Foto: Joel Ryan/TT

Ett år och tre månader i fängelse för olovlig övervakning av kändisar, bland dem medlemmar i danska kungahuset. Skvallertidningen Se og Hørs förre chefredaktör Henrik Qvortrup har nu fått sin dom.

Under sin tid som chefredaktör ingick Qvortrup ett avtal med en källa, som försåg tidningen med kreditkortsuppgifter om kändisar. Statsminister Lars Løkke Rasmussen, prins Joachim och skådespelaren Mads Mikkelsen hörde till dem som övervakades.

Tingsrätten i Glostrup slår fast att tillvägagångssättet var olagligt, och Qvortrup måste nu börja avtjäna tre månader av sitt fängelsestraff. Resten, ett år, är villkorat med samhällstjänst och bortfaller om ex-chefen inte begår nya brott under två års tid, skriver tidningen Politiken.

Ytterligare fyra personer fälls för inblandning i härvan. Strängast straff fick källan, som måste avtjäna sex månader i fängelse och betala 365 000 kronor i böter. Tre andra fick villkorliga fängelsestraff.

En åtalad frikänns helt i vad som kallats Danmarks största medieskandal.

Avtalet mellan källan och tidningen ingicks 2008. Det innebar att Se og Hør mot betalning fick tillgång till både kreditkortsinformation och hundratals transaktioner. Alltihop resulterade i 20—25 artiklar, och minst tio hamnade på tidningens förstasida. Bland annat kunde Se og Hør rapportera om prins Joachims och prinsessan Maries bröllopsresa till Kanada.

Tidigare under hösten medgav Se og Hørs förra nyhetschef Lise Bondesen och tidigare redaktionschefen Kim Bretov att de gjort sig skyldiga till brott. Båda dömdes villkorligt och till samhällstjänst. Ägaren Aller Media accepterade också att betala böter på tio miljoner kronor.

TT