INSÄNDARE. Dagens dåliga kontroll vid offentliga upphandlingar gör att våra skattepengar försvinner till oseriösa aktörer. Ändå tänker alliansen och SD rösta mot skärpt lagstiftning, skriver Björn Nilsson, vice ordförande LO Eslöv.

Jag ser dagligen verkningarna av bristande regler när det gäller offentliga upphandlingar i våra kommuner. Dagens dåliga kontroll innebär att mycket av skattebetalarnas pengar går till oseriösa aktörer i min bransch byggbranschen. Men även i åkeribranschen, färdtjänst och sjukvården med flera.

Det kan väl inte vara våra politikers mening att dessa pengar ska snurras runt bland företag och skyfflas ut ur landet? Är syftet bara att göra stora vinster på skattebetalarnas pengar? En annan effekt av denna dåliga kontroll i den offentliga upphandlingen är att arbetare ställs mot arbetare.

Låt mig förklara, i Sverige har vi något som vi kallar den svenska modellen. Det innebär bland annat att vi jobbar under kollektivavtal. Det är inte acceptabelt att vi i dagens Sverige ska bli utkonkurrerade av företag som betalar usla löner och låter arbetare jobba under dåliga förhållande. Det skall råda konkurrens på lika villkor i vårt land och våra kommuner.

Våra allianspartier, inklusive Sverigedemokraterna, påstår att det är bra att konkurrera med dessa aktörer, som bara har en sak i fokus. Men när våra skattepengar används i eget vinstsyfte och att en del av dessa pengar förs ut ur landet, blir i alla fall jag väldigt orolig.

Ett annat exempel är sjukvården. Ska vi riskera sämre vård på grund av vinstintresse? Ska vi låta oseriösa aktörer konkurrera med dom företag som försöker göra allt rätt? Vill vi ha ett samhälle där mindre seriösa agerar fritt efter tycke och smak?

Nä. Det är dags för våra politiker att se vad som håller på att hända i vårt land, ett land där vi ska ha rättvisa löner, ett land där vi värnar om varandra, ett land där människors lika värde ska stå i fokus! Detta borde gå före giriga aktörer som bara vill tjäna pengar på andra människors hårda slit, låga löner och bristande skatteinbetalningar.

Jag önskar att våra politiker tar sitt förnuft tillfånga och röstar FÖR en förbättrad kontroll över offentliga upphandlingar för att stoppa den negativa utvecklingen på den svenska arbetsmarknaden.

Björn Nilsson, stolt byggnadsarbetare på ett bygge i Landskrona, vice ordförande LO Eslöv, boende i Eslöv