STOCKHOLM 20141126 Livsmedelsverket presenterade nya kostrÂd p onsdage. Johan Jureskog ‰r prisbelˆnt kock och ‰gare till en restaurang i Stockholm med tydlig kˆttprofil: -Kˆtt ‰r h‰r fˆr att stanna och folk ‰lskar det men vi mÂste kunna s‰tta b‰ttre press fˆr att f fram b‰ttre rÂvaror. Foto Bertil Ericson / TT / kod 10000

Lite personal i köket när ventilationen inte fungerar. Foto: Bertil Ericson/TT

Personal som svimmar, krav på toalettpauser och farthinder som ger ryggbesvär. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 46

• En förskola i Sundsvall har så stora problem med ventilationen i köket att en kock har svimmat och torrvaror blivit fuktiga. Nu kräver ett skyddsombud att fläkten byts ut. Personalen har själva skaffat sig en flyttbar AC som står på golvet och tar stor plats, vilket inte är tillåtet i ett tillagningskök, skriver Sundsvalls Tidning.

• Hittills i år har Försäkringskassan endast anmält en arbetsgivare till Arbetsmiljöverket. Detta trots att myndigheten i början av året sade sig vilja skärpa tonen mot arbetsplatser med höga sjuktal. Men enligt försäkringsdirektör Lars-Åke Brattlund finns det olika sätt att skärpa tonen. ”En anmälan ska vi göra när tonläget inte räcker”, säger han till Kommunalarbetaren.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 45

• I januari i fjol dog en 67-årig elektriker när han blev överkörd av en hjullastare. Han hade tillsammans med sin son anlitats som entreprenörer av Deromesågen i Kinnared för att laga en kompressor. När de lastade in verktyg i sin skåpbil kom en hjullastare körandes fylld av spillbrädor. 67-åringen omkom och 2 december ställs en man inför rätta för vållande till annans död, skriver Hallands Nyheter.

• Om inte Bring Citymail lyckas lösa sina arbetsmiljöproblem innan januari nästa år hotar ett vite om 500 000 kronor. Arbetsmiljöverket kräver att företagets brevbärare ska ha möjlighet att ta paus, gå på toaletten och äta lunch under sina långa utdelningsrundor. Enligt Sekotidningen måste Bring Citymail se till att arbetstagarna under matraster ska kunna äta under tillfredsställande förhållanden. Med det avses plats att äta, som exempelvis restaurang eller matrum och möjlighet att värma medhavd mat. Bring Citymail har tidigare svarat på Arbetsmiljöverkets krav om att problem med lunchutrymme gäller så få att det inte finns någon risk för ohälsa. Ett argument som verket avfärdar.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 44

• På gatorna i Uppsala har allt fler farthinder dykt upp på vägarna, vilket blivit en plåga för både bussar och bussförare. Många av farthindren förstör bussarnas underreden och sliter på förarnas ryggar och en del är felbyggda, rapporterar ETC Uppsala. Enligt skyddsombudet Lars-Gunnar Nilsved på Gamla Upsala Buss kör förarna över uppemot hundra hinder under ett arbetspass. Christer Åkerlund, trafikingenjör på Uppsala kommun, tar problemen på allvar men säger att kommunen inte hinner se över och åtgärda alla farthinder tillräckligt fort.

LÄS OCKSÅ Veckans arbetsmiljösvep vecka 43

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 37