STOCKHOLM 20151019 Karin Johannisson ‰r nominerad fˆr faktaboken Den sÂrade divan, under presstr‰ffen p Nalen d‰r Ârets nomineringar till Augustpriset tillk‰nnages. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Karin Johannisson. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Författaren och professorn i idé- och lärdomshistoria Karin Johannisson har avlidit.

I sin senaste bok, Den sårade divan, undersöker hon den psykiatriska verksamheten som experimentverkstad genom författaren Agnes von Krusenstjerna, nobelpristagaren Nelly Sachs och konstnären Sigrid Hjertén. En ”intellektuellt och stilistiskt högtstående bok” enligt Arbetets recensent Erik Löfvendahl.

1974 skrev hon en doktorsavhandling i medicinhistoria, Magnetisörernas tid. Därefter fortsatte hon att skriva böcker, totalt blev det 15 stycken. För Den sårade divan och ytterligare tre böcker nominerades hon till Augustpriset.

Karin Johannisson hade ett stort intresse för människors existentiella villkor, hur de tvingats leva sina liv och hur de hanterat sina plågor – och vilka förklaringsmodeller som använts genom historien.

I ett samtal med Arbetets reporter Gun Jacobsson om boken Melankoliska rum – om ångest, leda och sårbarhet i förfluten tid och nutid påtalade hon att samhällsklimatet skapar ångest, depression och självkritik. ”Vi exponeras för idén om att alla kan komma i åtnjutande av lyx – men många saknar resurser”, sa hon.

Karin Johannesson dog i sviterna av en hjärntumör, rapporterar DN.