ba9390c987e9cea3_org-2

Jan Granvik Foto: Sara Mac Kay

Musikerförbundet stämmer produktionsbolaget Fremantle Media som producerar TV4-programmet Idol i arbetsdomstolen. Därmed trappas konflikten upp samtidigt som den varslade strejken skjuts upp.

LÄS OCKSÅ 6F stödjer Idolstrejk

Anledningen till stämningen är att produktionsbolaget betraktar stridsåtgärderna mot tv-programmet Idol som olagliga och har lämnat in en fredspliktsinvändning.

– Vi anser att Fremantles invändning inte har någon relevans överhuvudtaget, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik och fortsätter:

– Vår uppfattning är att de försöker förhala och köpa tid.

En konsekvens av stämningen är att Musikerförbundet skjuter på varslet tills domstolen kommit med ett interimistiskt beslut om huruvida stridsåtgärden är laglig eller inte. Frågan avgörs i mitten av nästa vecka. Veckans avsnitt av Idol kommer därmed att kunna sändas som vanligt.

– Om de går på vår linje träder varslet i full kraft i samma stund som beskedet kommer, säger Jan Granvik. ­­

Hela LO ställde i tisdags bakom Musikerförbundets beslut om stridsåtgärder mot Fremantle Media.

– Trots att Idol drar in stora summor i reklamintäkter till TV4 och är en kassako för Fremantle Media så tvingas Idoldeltagarna att acceptera usla arbetsvillkor och ersättningar som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. Det är oacceptabelt och skulle inte godtas på någon annan arbetsplats, skriver en enhällig LO-styrelse i ett stöduttalande.

Tidigare i veckan protesterade KLYS, som genom sina medlemsorganisationer representerar 30 000 kulturarbetare, mot Idolproduktionens dåliga villkor och krävde ett stopp för deltagarnas slavliknande kontrakt. Också industriförbunden inom 6F har förklarat att de är beredda att ta till sympatiåtgärder, för att få Fremantle att gå med på ett kollektivavtal för idoldeltagarna.

– De unga lovande artisternas möjligheter att verka professionellt och att kunna försörja sig på sin musik efter produktionen minskar avsevärt på detta sätt, fastslår de på sin hemsida och fortsätter:

– De som skapar och utövar den konst och kultur som vi alla vill ta del av på TV, radio och på internet, måste få skäliga villkor för sitt arbete.

LÄS OCKSÅ Strejk kan tysta Idol

Det var i förra veckan Musikerförbundet varslade om strejk bland sina medlemmar som jobbar med Idolproduktionen, sedan produktionsbolaget Fremantle media vägrat gå med på att förbättra Idoldeltagarnas ersättning och allmänna villkor.

– Vår strävan är hela tiden att nå en uppgörelse utan stridsåtgärder, säger Jan Granvik, men hittills har Fremantle inte velat förhandla om de helt oacceptabla villkor de fått Idoldeltagarna att skriva på.

LÄS OCKSÅ Musikerförbundet sågar Idols löner

LÄS OCKSÅ ”Svårt för oss att använda den svenska modellen”