Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

This aerial photo shows Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, following a strong earthquake hit off the coast of Fukushima, northern Japan, Tuesday, Nov. 22, 2016. The operator of the plant, which was swamped by the 2011 tsunami, sending three reactors into meltdown and leaking radiation into the surrounding area, said there were no abnormalities observed at the plant, though a swelling of the tide of up to 1 meter was detected offshore. (Kyodo News via AP)

Fukushima Daiichis kärnkraftverk. Foto: Kyodo News via AP

Japan har lyft tsunamivarningen för landets nordöstra kust, fyra timmar efter att ett kraftigt jordskalv med magnituden 6,9 skakade landet. Den högsta vågen som slog in över kusten var 1,4 meter hög.

Skalvet inträffade 61 kilometer sydöst om Namie och utanför staden Iwaki i regionen Fukushima klockan 05.59 lokal tid, strax före klockan 22 svensk tid. En tsunamivarning utfärdades omedelbart efter jordbävningen. Sirener ljöd längs kusten och invånare manades att omedelbart evakuera och ta sig till högt belägna områden.

Fyra timmar efter skalvet och efter det att ett antal mindre tsunamivågor slagit in över kusten avblåstes tsunamivarningen och de boende i området kunde återvända till sina hem. Det har inte rapporteras om några större skador.

Jordbävningen inträffade utanför den kuststräcka där Fukushima Daiichis kärnkraftverk ligger och som drabbades av en av världens värsta kärnkraftskatastrofer vid tsunamin våren 2011.

Under det nya skalvet upphörde kylsystemet i kärnkraftverket Fukushima II att fungera, men Tokyo Electric Power Company uppgav efter en stund att en reservlösning var på plats och att det fungerar som det ska igen.

En tsunamivarning för Stillahavsregionen är fortfarande aktuell. Vågorna tros där kunna bli upp till en meter höga.

TT