Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Former French Prime minister and candidate for the French right-wing presidential primary Francois Fillon, center, arrives at his campaign headquarters in Paris, France, after the vote's first round, on Sunday, Nov. 20, 2016. Francois Fillon had the largest share of votes in early returns Sunday from the first round of the conservative primary for next year's presidential election. (Thomas Samson/Pool Photo via AP)

François Fillon gratuleras till resultatet. Foto: Thomas Samson/TT

François Fillon vinner otippat den franska högerns primärval efter en jordskredsseger och spås även vinna den andra omgången. – Jag säger till alla fransmän, oavsett vem de röstade på, förändring är på väg att lyfta upp Frankrike, säger han till anhängare.

Väljarna i den franska högerns primärval gick emot förväntningarna och röstade inte på förre presidenten Nicolas Sarkozy, som är ute ur racet, utan i stället på hans tidigare premiärminister François Fillon. Han kommer nu att ställas mot en annan tidigare premiärminister, Alain Juppe, i den andra valomgången den 27 november.

När rösterna i drygt 9 400 av de drygt 10 200 vallokalerna hade räknats hade Fillon 44,2 procent av väljarstödet, Juppé 28,5 procent och Sarkozy 20,6 procent.

– Fransmännen har överallt berättat för mig att de vill bryta sig loss från ett byråkratiskt system som tär på deras energi, överallt har de pratat om sin önskan om auktoritet, sade 62-årige Fillon efter att det stod klart att han vunnit.

Liksom Sarkozy har Bruno Le Maire, som var en av de sju kandidaterna i söndagens franska primärval, sagt att han nu kommer att stödja Fillon i den andra valomgången, rapporterar Reuters.

Sju kandidater ställde upp, men för att få representera höger-mittenpartierna i presidentvalet krävdes det att få fler än hälften av rösterna vid valet. Därför följer en andra och avgörande valomgång nästa söndag mellan Fillon och Juppe.

Segraren i nästa valomgång flyttar troligen in i Élyséepalatset efter den impopuläre presidenten François Hollande, även om främlingsfientliga Nationella frontens Marine Le Pen är beredd att ta strid.

Juppe säger till supportrar att han kommer att ”fortsätta att kämpa” under den andra valomgången och framhäver sig själv som en starkare motståndare till Marine Le Pen än Fillon. Opinionsundersökningar visar att Le Pen kommer att ta sig till en andra valomgång i presidentvalet.

Vänstern i landet är väldigt splittrad och opinionsundersökningar visar att en majoritet av väljarna inte vill se Nationella fronten vid makten, därför förutspås högerns kandidat vinna presidentvalet i maj nästa år.

De styrande socialisterna håller primärval i januari. President François Hollande, som har tappat rejält i popularitet, har ännu inte meddelat om han kommer att ställa upp i valet.

Fakta: François Fillon

• Föddes den 4 mars 1954.

• Politiker i det konservativa partiet Les Républicains (Republikanerna), tidigare känd som UMP.

• Premiärminister under president Nicolas Sarkozy 2007—2012.

• Har också varit arbetsmarknadsminister, utbildningsminister och transportminister.

• Har förespråkat förbud mot att homosexuella får adoptera barn och vill se en folkomröstning angående kvotsystemet för flyktingar. Vill drastiskt minska antalet offentliganställda och höja pensionsåldern till 65 år. Vill utvidga arbetsveckan till över 35 timmar och sänka skatterna.

TT