IMG_20161118_081817

Lilli Istenes och Lars Berg. Privatfoto

Lilli Istenes och Lars Berg skrev ett brev till minister Ardalan Shekarabi, som en övning på LO-kursen för ombudsmän. De hade inte väntat sig svar, men en dag kom det. Och på torsdag går bussen till finansdepartementet.

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

”Hej Ardalan Shekarabi”, så inleds brevet som Lilli Istenes och Lars Berg nyligen skrev till civilministern. Lilli Istenes är anställd som ombudsman för IF Metall Halland och Lars Berg är ombudsman på Byggnads Stockholm/Gotland och brevet om utstationerad arbetskraft fick de i uppdrag att skriva på bara 20 minuter som en del av LO:s utbildning för ombudsmän.

– Vi skulle lära oss att skriva krönikor och debattartiklar på kort tid och fick i uppgift att skriva om utstationerad arbetskraft. Det skulle vara färdigt på tjugo minuter, säger Lilli Istenes.

– Egentligen skulle vi inte skicka det men vi var nöjda med brevet och tänkte att vi lika gärna kunde skicka det ändå, säger Lars Berg.

De hade inte väntat sig svar. Men för två veckor sedan kom ett mejl från ministern.

– Han var jätteintresserad. Vi blev glada och förvånade och det var verkligen kul att vi två kunde göra något som blev en så stor grej för oss, säger Lars Berg.

LÄS OCKSÅ LO: Alliansen måste förhandla om välfärdsvinster

De blev inbjudna till finansdepartementet för att diskutera utstationerad arbetskraft. Och på torsdag går en buss från kursgården på Djurö i Stockholm till finansdepartementet. 41 deltagare från olika förbund följer med.

– Det är roligt att vi, som kommer från olika förbund, har blivit som en jättefamilj. Det finns mycket vilja här i gruppen så det kommer att finnas hur mycket frågor som helst, säger Lilli Istenes.

LÄS OCKSÅ ”Det enda de tänker på är pengar” – anställda i privat välfärd

Frågan som Lilli Istenes och Lars Berg tar upp i sitt brev är högaktuell. Den 30 november ska riksdagen rösta om regeringens omdebatterade förslag om nya regler för offentlig upphandling.

Ett förslag som ska ge lön och villkor i linje med svenska kollektivavtal, och som Ardalan Shekarabi menar ska stoppa utländska företag som dumpar lönerna. Allianspartierna, däremot, är skeptiska och efter att också Sverigedemokraterna vänt sig emot förslaget ser det nu ut att stoppas i riksdagen.

Finansutskottet röstade ned det i torsdags.

– Det är en jätteviktig fråga för oss. Som ombudsmän jobbar vi för att behålla kollektivavtal och den svenska modellen, säger Lilli Istenes.