SAMSUNG CSC

Eli Abadji. Foto: Privat

Läsning var vägen in i det svenska samhället för Eli Abadji. Delar av de 50 000 kronor han fick av LO när han tilldelades det stora kulturpriset går nu till böcker åt flyktingbarn.

Eli Abadji kom själv till Sverige från Libanon 1988 och böckerna var hans väg för att lära sig svenska och vägen in i det svenska samhället.

– Jag läste högt för mina barn. För mig var det A och O för att lära mig svenska, säger han.

Till vardags är han kulturansvarig hos IF Metall Västra Skaraborg och har sedan 2010 ägnat all ledig tid vid sidan av jobbet på Swegon Verkstäder i Kvänum åt att sprida läsandet.

15 arbetsplatsbibliotek, ett antal kulturteman, evenemang och ett aldrig sinande engagemang för läsande, resulterade i att Eli Abadji fick LO:s stora kulturpris för 2016.

Prissumman 50 000 kronor har snabbt omsatts i nya projekt. Det senaste: att för en del av pengarna köpa in 500 barnböcker att delas ut på flyktingförläggningar runt om i Skaraborgs län. Böckerna har han fått rabatterade från ”En bok för alla” som en del av förlagets 40-årsfirande.

– Vi vänder oss i första hand till barn upp till tolv år och jag har gett böcker till ansvariga i till exempel Skara, Lidköping, Vara och snart också till Töreboda kommun, berättar han.

– Dit vill de att vi ska komma själva och dela ut böcker till kommunens två flyktingförläggningar. Men det viktiga är inte att vi syns utan att böckerna når ut via de kanaler kommunerna själva väljer, säger Eli Abadji.

Böcker öppnar inte bara dörren till det nya språket.

–Det ger visioner, man kommer in i en ny värld och man lär sig att förstå en ny kultur.

Själv läser han gärna svenska arbetarförfattare. På nattduksbordet ligger boken Generation 55+ av Mats Berggren.

– Han har skrivit 17 böcker, den här handlar om hans pappa, honom själv och dottern. Man får ta del av historia, kultur och utveckling genom tre generationer, säger han.