German Chancellor and chairwoman of the Christian Democratic party, CDU, Angela Merkel, addresses the media in Berlin, Germany, Sunday, Nov. 20, 2016. Chancellor Merkel said that she will run for a fourth four-year-term to become one of the longest-serving leaders of post-war Germany. (AP Photo/Markus Schreiber)

Angela Merkel under presskonferensen där hon lämnade besked att hon vill fortsätta som förbundskansler. Foto: Markus Schreiber/TT

Hon bär redan smeknamnet Mutti (mamma) efter sina många år som Tysklands mäktigaste kvinna. Och nu meddelar Angela Merkel att hon vill fortsätta som förbundskansler även efter valet nästa år.

– Jag har tänkt på det här under oändligt lång tid. Beslutet om en fjärde mandatperiod är — efter elva år på posten — allt annat än trivial, säger Merkel vid en presskonferens i Berlin enligt Reuters.

Hon har varit regeringschef sedan 2005. Spekulationerna har svallat om 62-åringen vill fortsätta som kansler även efter valet hösten 2017. Svaret har nu kommit: ”ja”.

Men Merkel, som under senare tid inkasserat förluster i regionalval, står inför många inrikespolitiska utmaningar — inte minst på grund av flyktingkrisen. Det främlingsfientliga partiet AFD har skördat framgångar. Det har också knakat i fogarna mellan Merkels kristdemokratiska CDU och systerpartiet CSU i Bayern samt i regeringskoalitionen med socialdemokratiska SPD och CSU.

Rutger Lindahl, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, tror att Merkel vill rida ut en storm.

– Hon är ju en politiker ut i fingerspetsarna. Hon känner att hon fortfarande har en uppgift att fylla, och att det förväntas av henne, säger han till TT.

På söndagen ställde sig också CSU:s kontroversielle ledare Horst Seehofer bakom Merkels beslut. Den hätske kritikern av hennes migrationspolitik rätade sig därmed in i CDU:s led.

Merkel säger att hon vill erbjuda sin erfarenhet för att hålla Tyskland samman, för demokrati och för frihet och respekten för alla människor oavsett ursprung eller kön. Hon siar om en tuff valrörelse, och om kritik från både höger och vänster.

TT: Tror du att hon är politikern att fäkta undan populistiska krafter i nästa val?
– Ja, jag tror att hon själv tror detta i alla fall — att om hon skulle lämna så skulle det bli mer av ett öppet fält, svarar Lindahl.

Merkel har fortfarande popularitetssiffror som väcker avund bland utländska ledare. 55 procent av tyskarna vill att hon fortsätter, enligt en opinionsmätning i tidningen Bild. Hon kan bygga allianser och har navigerat väl både inrikes- och utrikespolitiskt. Dessutom ger hon förutsägbarhet i en politiskt mycket osäker tid.

– Hon är inte bara Mutti i Tyskland, alltså morsan för alltihopa, utan också en trygghet för många andra politiker, säger Lindahl.

Lindahl tror att valet av Donald Trump som USA:s nästa president och Storbritanniens utträde ur EU har påverkat hennes beslut, liksom utvecklingen i Frankrike och Italien samt motsättningarna i EU.

– Jag tror att Merkel gärna skulle se sig som en representant för den liberala demokratin och en säkerhet, en garant för denna när den är satt under så stark press i många delar av världen.

TT: Hur viktigt är hennes beslut för EU, om hon vinner?
– Det är oerhört betydelsefullt. Det kan man nog säga, att hon i många avseenden är den person som symboliserar den kvarvarande kraften i EU när det gäller att hålla samman.

Fakta: Angela Merkel

• Angela Merkel föddes i Hamburg 1954, men flyttade tidigt till dåvarande Östtyskland där fadern Horst Kasner arbetade inom protestantiska kyrkan.

• Hon studerade och forskade i fysik innan hon engagerade sig politiskt i samband med Berlinmurens fall 1989. Hon var biträdande talesperson i DDR:s sista regering 1990 och blev samma år förbundsdagsledamot för konservativa CDU i det gamla svenskområdet Stralsund-Vorpommern-Rügen, som hon fortfarande representerar.

• 1991 blev hon ungdoms- och kvinnominister under Helmut Kohl och tre år senare miljöminister. Efter högerns valförlust 1998 blev hon först generalsekreterare i CDU och från 2000 även partiledare.

• Valet 2005 gjorde henne till förbundskansler, varefter CDU och det bayerska systerpartiet CSU regerat i allians med dels socialdemokratiska SPD (2005—09), med liberala FDP (2009—13) och sedan återigen med SPD (2013—).