STOCKHOLM 20160930 Programledaren P‰r Lernstrˆm och deltagarna d resultatet av omrˆstningen presenteras i fredagens omgÂng av veckofinalen i Idol 2016 Foto Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Årets tävlande i Idol tillsammans med programledaren Pär Lärnström. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Striden mellan Musikerförbundet och Fremantle Media, som producerar Idol, trappas upp. Förbunden inom 6F stödjer Musikerförbundet och är beredda att ta till sympatiåtgärder.

LÄS OCKSÅ Strejk kan tysta Idol

Musikerförbundet har under hösten försökt få produktionsbolaget Fremantle Media, som producerar Idol för TV4:s räkning att skriva på ett kollektivavtal för Idoldeltagarna.

För en lön på 875 kronor i veckan efter skatt, förbinder sig deltagarna att stå till produktionsbolagets förfogande all vaken tid.
Musikerförbundet krav på skälig ersättning handlar om cirka 4 000 kronor per dag och följer förbundets rekommendationer.

– Om arbetsgivaren inte hörsammar Musikerförbundets krav är 6 F beredda att överväga åtgärder, skriver avtalssekreterarna i Byggnads, Elektrikerna Fastighets, Målarna och Seko i ett gemensamt uttalande.

Fremantle Media deklarerade för en vecka sedan att man inte tänker ge efter för musikerförbundets krav på ett kollektivavtal för Idoldeltagarna.
Musikerförbundet svarade med att varsla om strejk från den 25 november. Därmed hotas sändningarna från de avslutande sändningarna och finalen den 9 december.

– Vi har inget annat val än att varsla om stridsåtgärder, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

LÄS OCKSÅ Musikerförbundet sågar Idols löner

Musikerförbundet driver sedan länge en kampanj bland sina medlemmar att inte gå med på ”slavkontrakt” utan att kräva skälig ersättning för sitt arbete.

– Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget Fremantle Media vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att utnyttja unga människors drömmar och erbjuda dem arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt, skriver avtalssekreterarna i 6F.

Musikerförbundet tycker också att det är självklart att TV4 har ett ansvar när de skriver kontrakt med produktionsbolag att försäkra sig om att leverantören har justa villkor.

–Vi har pratat med TV4 flera gånger, men de hänvisar konsekvent till produktionsbolaget. Frågan är hur länge de ska klara sig undan med det, säger Jan Granvik.

Under tisdag och onsdag ska Musikerförbundet och Fremantle Media träffas sedan medlarna kallat dem till sig. I avvaktan på det vill inte TV4 säga något om konflikten och de villkor som deras underleverantör Fremantle Media erbjuder Idoldeltagarna.

Nås ingen uppgörelse förrän klockan 14 på fredag bryter strejken ut. Musikerförbundets medlemmar, musiker, och artister kommer inte att jobba med repetitioner, inspelning eller direktsändning.

LÄS OCKSÅ ”Svårt för oss att använda den svenska modellen”

I stridsåtgärderna ingår också en blockad för att stoppa alla försök från Fremantle att anställa annan personal, för att genomföra direktsändningarna.
Inte heller Fremantle Media vill kommentera konflikten.

Även Klys, som företräder 30 000 kulturarbetare, meddelar i ett pressmeddelande att man stödjer Musikerförbundet. Organisationen skriver: ”Vi motsätter oss de slavliknande kontrakt som Idol-artisterna erbjuds”.