STOCKHOLM 20160930 P‰r Lernstrˆm infˆr fredagens omgÂng av veckofinalen i Idol 2016 Foto Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Musikerförbundet hotar med strejk som stoppar musikprogrammet Idol. Förbundet kämpar för drägliga avtal för Idol-deltagarna.

LÄS OCKSÅ Musikerförbundet sågar Idols löner

För en lön på 875 kronor efter skatt i veckan förbinder sig Idol-deltagarna att jobba i stort sett dygnet runt åt produktionsbolaget FremantleMedia.

– Det är oanständigt och vi kan inte acceptera att ett kommersiellt bolag ska tjäna stora pengar på de här ungdomarnas drömmar utan att betala dem en skälig ersättning, säger Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.

Under hela hösten har förbundet försökt förhandla med bolaget för att få till stånd ett kollektivavtal. Så sent som den 10 november förklarade FremantleMedia att man inte tänker skriva under något avtal.

– Vi har inget annat val än att varsla om stridsåtgärder. Från den 25 november kommer våra medlemmar, musiker och artister inte att jobba med repetitioner, inspelning eller vara med i direktsändning, säger Jan Granvik.

I stridsåtgärderna ingår också en blockad för att stoppa alla försök från bolaget att anställa annan personal för att genomföra direktsändningarna. Har man inte nått en uppgörelse den 25 kommer Musikerförbundet att begära sympatiåtgärder från andra förbund.

Förbundet krav har varit en skälig ersättning för Idol-deltagarna på ungefär 4 000 kronor per dag.

– De här ungdomarna, som i flera fall är bara 16 år, har tvingats skriva på ett avtal som är helt oacceptabelt och innebär att de ska stå till förfogande när bolaget vill för repetitioner, reklamsammanhang, inspelningar och annat, säger Jan Granvik.

LÄS OCKSÅ ”Svårt för oss att använda den svenska modellen”

I varslet skriver förbundet att villkoren är oacceptabla, oskäliga och saknar motstycke i arbetslivet i övrigt. Idol-stjärnorna tvingas dessutom själva stå för sina försäkringar.

All upphovsrätt överlämnas till FremantleMedia och de tvingas skriva långa skivkontrakt med Universal Music. Artisterna ska också långt efter det att avtalen löpt ut fortsätta betala delar av eventuella inkomster till artistbolaget Versity Management.

I kontraktet finns också sekretessbestämmelser som hindrar artisterna att tala med media utan tillstånd från produktionsbolaget. Något alternativ finns inte för Idoldeltagarna. Mer än att lämna programmet.

– Det är rent hårresande avtal de tvingas skriva på och ett utnyttjande av unga människors drömmar, säger Jan Granvik.

FremantleMedia producerar Idol åt TV4, har ni försökt förhandla med dem för att trycka på?
– Inte i det här fallet, de hänvisar till produktionsbolaget, säger Jan Granvik.

Idol går in på upploppet, den 9 december är det meningen att det hela avgörs i en stor galaföreställning.

– Det är klart att vi hoppas ha löst den här frågan till dess, men utan avtal blir det ingen sändning, säger Jan Granvik.

Arbetet har sökt representanter för FremantleMedia men utan resultat.