Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

British Guy Ryder, Director General of the International Labour Organisation, ILO, presents the new ILO report "World Employment and Social Outlook - Trends 2016", during a news conference at the European headquarters of the United Nations in Geneva, Switzerland, Tuesday, Jan. 19, 2016. (Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

Guy Ryder. Foto: Salvatore Di Nolfi/TT

Politiker runt om i världen riskerar att göda de nationalistiska krafterna. Valet i USA och Brexit-omröstningen är de egendomslösas uppror, hävdar säger Guy Ryder, generaldirektör för ILO.

– Vinsten av globaliseringen har fördelats på ett extremt orättvist sätt och många anser att deras villkor endast försämrats, säger Guy Ryder till brittiska The Guardian i en stor intervju.

– Det är de egendomslösas uppror, tillägger han.

Chefen för FN-organet Internationella arbetsorganisationen (ILO) hävdar att det finns ett stort  missnöje mot hur det politiska etablissemanget hanterat finanskrisen som brakade lös 2008.

Politiker som inte gör något åt situationen på arbetsmarknaden bidrar, enligt honom, till en växande nationalism. Ett av de större problemen på den globala arbetsmarknaden är ökningen av tillfälliga och osäkra anställningar, säger Guy Ryder till The Guardian.

I intervjun säger han att han vill skapa flera fasta jobb och att det är viktigt att migrantarbetare får bättre villkor.

Får migrantarbetarna bättre villkor minskar de risken för att växande missnöje bland anställda som är oroliga för att deras jobb ska gå till personer som tvingas arbeta för lägre ersättning.