Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

A landslide covers a section of state highway 1 near Kaikoura, New Zealand, Monday, Nov. 14, 2016, after a powerful earthquake. A powerful earthquake that rocked New Zealand on Monday triggered landslides and a small tsunami, cracked apart roads and homes, but largely spared the country the devastation it saw five years ago when a deadly earthquake struck the same region. (David Alexander/SNPA via AP)

Foto: David Alexander/TT

En damm har skadats i det kraftiga skalvet i Nya Zeeland, och de hundratals efterskalven. Invånare som bor nedströms uppmanas att evakuera området.

Personer som bor nedanför den skadade dammen vid Clarence River uppmanas att flytta till högre belägna platser omedelbart, enligt ett uttalande från myndigheterna som lästes upp i radio.

Ännu ett kraftigt skalv, med magnituden 6,2, skakade Nya Zeeland på måndagen, bara timmar efter att det större skalvet dödat minst två personer, förstört vägar och byggnader och fått tusentals människor att fly till högt belägna platser på Sydön.

Räddningsstyrkor var redan på väg i helikopter till området där det första skalvet, med magnituden 7,8, inträffade strax efter midnatt lokal tid.

Det nya skalvet kom strax före klockan 14 lokal tid och var det kraftigaste av de hundratals efterskalv som hittills har drabbat landet.

Det första jordskalvet är ett av de starkaste som har dokumenterats i det jordbävningsdrabbade Nya Zeeland. Effekten ser ändå ut att ha blivit betydligt mindre i omfattning än skalvet i Christchurch 2011, med magnituden 6,3, då 185 personer omkom.

– Bara på Richterskalan har det här varit större än det vi såg i Christchurchskalvet, men tack och lov är dödssiffran i nuläget betydligt lägre, säger landets premiärminister John Key till Sky News.

Elledningar och telekommunikation fungerar inte efter det första skalvet. Premiärministern ställer in en resa till Argentina men hoppas fortfarande kunna medverka vid Apec-toppmötet i Peru.

Han har bekräftat minst två dödsfall i samband med jordbävningen.

Premiärministern skulle ha rest till Buenos Aires under tisdagen men säger att han vill stanna hemma fram till att jordskalvets omfattning är känd.

– Situationen utvecklas fortfarande och vi känner ännu inte till omfattningen av skadorna, säger Key.

TT