STOCKHOLM 2012-07-12 Prat vid kaffeautomaten. Foto Erik MÂrtensson / SCANPIX / Kod 10400

Morgonsnack förbättrar arbetsmiljön på vårdcentraler i Visby. Foto: Erik Mårtensson/TT

Bättre arbetsmiljö i svenska gruvor, kvinnliga chefer har sämre hälsa än manliga och 30 minuters snack förbättrar klimatet på vårdcentraler. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 45

• Över 20 lastbilschaufförer har fastnat i alkotester sedan Holmen Bravikens pappersbruk införde nykterhetskontroller i mars. Alkotesterna på Bravikens pappersbruk utförs av väktare, de är inte obligatoriska, men kan vara krav för att bli insläppt på området. Även Holmen Papers andra bruk, Hallstavik, har inpasseringskontroller för lastbilschaufförer. Nu vill facken på Billerud Korsnäs anläggningar också införa alkotester, liksom alkolås, skriver Dagens Arbete. 

• Arbetsmiljön i svenska gruvor blir allt bättre, enligt Svemin – branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige. Sveriges Radio P4 Norrbotten har pratat med Christer Öhbom, huvudskyddsombud under jord på LKAB i Kiruna. Han anser att många av de brister som fanns tidigare är borta men än finns mycket kvar att göra kring psykosocial arbetsmiljö, förklarar han för kanalen.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 44

• Kvinnliga chefer har sämre hälsa än manliga chefer. En orsak är att kvinnliga chefer arbetar framför allt inom offentlig sektor och de rapporterar om sämre arbetsmiljö än chefer i privat sektor. Chefsuppdragen inom kommuner och landsting skiljer sig också åt från privat sektor. Anna Nyberg, forskare vid Stressforskningsinstitutet har studerat sambandet mellan befordran och hälsa. Hennes forskning visar också att kvinnliga chefer har svårare att balansera arbete och privatliv, skriver Arbetsliv. 

• En halvtimmes snack varje morgon har blivit ett lyft för läkarna på två vårdcentraler i Visby. Nu ska konceptet spridas över landet, skriver Dagens Medicin. Morgonmötet på vårdcentralerna innehåller kollegiala samtal om patientfall eller åsikter som måste ventileras. Dessutom innehåller de nya morgonmötena även en mini-föreläsning. Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, vill nu genomföra en nationell satsning på smågrupper för kollegialt lärande. Målet är att läkarna ska utvecklas i sitt yrke men det är också ett steg mot en bättre arbetsmiljö, förklarar Hans Brandström, verksamhetsområdeschef för primärvården på Gotland.

LÄS OCKSÅ Veckans arbetsmiljösvep vecka 43

• Nu kan kollektivtrafikpersonal i Göteborg och Västsverige filma passagerare. Västtrafik gör ett test och låter tio biljettkontrollanter och tio tågvärdar bära en kamera på bröstet, skriver Göteborgs-Posten. Kameran får bara slås på om en resenär blir våldsam eller hotfull. Kamerorna är tänkta att skapa större trygghet för de anställda, som kan ha en tuff arbetsmiljö, men också för resenärerna, anser Västtrafik.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 37