Foto: Linda Flood

Foto: Linda Flood

Det råder snökaos i Stockholm. Parkeringsvakten Lisa Holm Ljusberg tycker inte att folk är otrevligare nu, men hon får fler frågor om bilar som ser ut som snöbollar. Och hon får gräva snö och hjälpa till att knuffa bilar.

Hur har du upplevt situationen senaste dagarna?
– I går morse mötte jag en som var riktigt upprörd, men resten av dagen var alla trevliga vilket de flesta är. Ibland möter man de som säger dumma saker, men jag tycker inte att de är fler nu med snön som kommit. När det händer något sånt här blir folk lite öppnare. Men vi får fler frågor än vanligt, folk undrar hur de ska göra med sina bilar som ser ut som snöbollar.

Hur gör man med en sån bil?
– Står bilarna trafikfarligt uppställda eller hindrar så kommer inte gatan kunna snöröjas. Då kan inte folk parkera sina bilar, det blir en ond cirkel och därför är det gatans bestämmelser som gäller. Men vi jobbar alltid hänsynsfullt, men dagar som dessa extra hänsynsfullt.

Hur påverkas ditt jobb av snökaoset?
– Vi försöker hjälpa folk så gott det går. Vi gräver och knuffar och dirigerar om det behövs, hjälper barnvagns- och rullatorförare fram genom snön. Vi rapporterar inte alltid direkt utan det finns andra sätt, vi försöker få tag i bilisten och frågar vad som har hänt och ber de komma och flytta bilen. Bilen kan ha gått sönder eller bilisten kanske inte kommer fram, sedan kanske jag är tvungen att rapportera som en sista utväg.

Vad önskar du från bilisterna?
– Om du har en bil och parkerar den i stan och vet att det har snöat mycket så tycker jag att du med tanke på din bil och medtrafikanter borde titta till den. När det kommit mycket snö överraskar det kanske, men ännu större anledning att titta till den då för att snöröjningen ska komma fram och vi ska få en ökad framkomlighet. Det är ett samspel, men alla bilister kanske inte tänker på det.