Det var en 23-årig och en 59-årig man som miste livet i arbetsplatsolyckan i Dalarna i måndags. De fick 30 000 volt genom kroppen då de kom i kontakt med en högspänningsledning.

Olyckan inträffade i Tyfors i Dalarna då männen skulle bygga en ny kraftledning. De arbetade i en skylift när de kom i kontakt med den spänningsförande ledningen.

Kriminalinspektör Håkan Böhlin som har hand om polisens utredning gällande eventuellt arbetsmiljöbrott säger att det fanns två arbetare till på platsen, som larmade räddningstjänsten.

– Jag kan inte säga vad som har gått fel. Någon har ju agerat fel. Kanske har det blivit en miss i kommunikationen. Det är det vi ska försöka utreda, säger han.

Männen arbetade på uppdrag av elnätsföretaget Ellevio, som inte har uppgifter om varför männen arbetade vid den spänningsförande ledningen. De var anställda av ett estniskt dotterbolag till entreprenadföretaget Leonhard Weiss, som anlitats av Ellevio för bygget av kraftledningen.

– Vi har ingen egen fältpersonal utan arbetar sedan många år tillbaka bara med entreprenörer. Vi har lång erfarenhet av kravställning och noggranna upphandlingar men kommer nu se över den processen ytterligare, säger Ellevios vd Johan Lindehag i ett pressmeddelande.

Ulf Carlsson, andre vice ordförande på Elektrikerförbundet, har inga detaljer om olyckan men är mycket kritisk till principen att anlita underentreprenörer i stället för att ha egen fältpersonal.

– Kedjorna av underentreprenörer ställer till det, det är som uppgjort för missförstånd och att det blir fel.

Han säger att allvarliga olyckor av den här karaktären, om än inte med dödlig utgång, händer några gånger om året.

– Vi hade en svår olycka förra veckan i Kungsbacka, säger han och berättar en arbetare som fick 10 000 volt i sig.

Han konstaterar att många olycksutredningar kommer fram till att den mänskliga faktorn är orsaken.

– Men i 75 procent av alla olyckor är det ju organisatoriska fel bakom, säger han och konstaterar att det kan handla till exempel om hur man kommunicerar med driftcentralen.

Ellevios vd Johan Lindehag sa dagen efter olyckan att olycksdagen var den värsta dagen i hans yrkesliv, då det som inte får hända hänt.

– Säkerhet går alltid främst och varje olycka är ett fullständigt misslyckande, säger han.

Men Ulf Carlsson på Elektrikerförbundet menar att det inte stämmer att man prioriterar så.

– Hade de satt säkerheten främst hade man inte upphandlat det billigaste hela tiden.

Företaget som männen arbetade för saknar svenskt kollektivavtal. Enligt Ellevio har personalen villkor som ”går att likställa med svenska kollektivavtal”. Enligt Ellevio har Leonhnard Weiss det försäkringsskydd för sina anställda som krävs av deras underentreprenörer.