STOCKHOLM 20160404 Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordfˆrande, och Carola Lemne, vd Svenskt N‰ringsliv hÂller presskonferens med anledning av Ârets avtalsrˆrelse. Foto: Maja Suslin / TT / kod 10300

Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv och Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande, är inte ense i välfärdsfrågan. Foto: Maja Suslin/TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson spår att regeringen och allianspartierna kan komma överens om vinstbegränsningar i välfärden. Samtidigt menar Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne att det är en attack mot ett fritt näringsliv.

LÄS OCKSÅ Vinsttaket kan ge miljarder

Ett vinsttak på 7 procent är långt i från LO:s egna beslut om ”non-profit” gällande vinster i välfärden. Karl-Petter Thorwaldsson är kluven till välfärdsutredningen som presenterades på tisdagen. Å ena sidan tycker han att den är alldeles för vag och att förslaget på ett vinsttak kunde ha varit lägre. Å andra sidan anser han att utredningen är gedigen.

– Om man ska säga något positivt så är det att det nu finns ett förslag och det är noggrant utrett. Man har kollat allt juridiskt, alla vet att det här är möjligt, säger han på telefon från en tjänsteresa i Israel.

LÄS OCKSÅ Ledare: Förslaget om vinsttak kan ge 12 000 jobb – Martin Klepke

Ytterligare en sak som gläder honom är att allianspartierna på DN Debatt skriver att de vill se blocköverskridande förhandlingar gällande tillståndsplikt och ledningsprövning för hela välfärden. Men att ett av kraven för en överenskommelse också är ett nej till vinsttak, verkar inte bekymra Karl-Petter Thorwaldsson.

– Man måste försöka lyssna till varandra och se till möjligheten att gå fram med hela välfärden eller om man ska ta skolan i ett första skede. Man får se vad de borgerliga partierna har att säga om det. Om man tittar på vad Anna Kinberg Batra sa i somras och vad Moderaterna skriver i sin budgetmotion så ska en skola som inte klarar målen inte ha rätt att ta ut vinst. Det låter ganska nära vad vi sa i LO i januari för tre år sedan.

LÄS OCKSÅ ”7 procent är för högt”- Kommunals Tobias Baudin

Men Annie Lööf säger att hon vill kasta utredningen i papperskorgen?
– I så fall hade de rimligtvis inte skrivit att de vill ha en blocköverskridande överenskommelse. De vet ju att Socialdemokraterna kan gå till val på detta annars och de vill inte ha den här frågan vid nästa val, det ger socialdemokraterna en stor förhandlingsövervikt gentemot de borgerliga partierna.

Hur kan LO påverka utvecklingen framöver?
– Genom att ha den här pragmatiska inställningen att börja förhandla. Det är många som tycker att man ska sätta sig på läktaren men det funkar ju inte. Ska man nå en vinstbegränsning eller ett vinstförbud i välfärden så måste man ha majoritet i riksdagen, annars blir det aldrig gjort.

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne hävdar samtidigt att välfärdsutredningen är ett slag mot landets företagsamhet.

– Ilmar Reepalus utredning föreslår allvarliga försämringar av den svenska välfärden. Om de genomförs skadas hundratusentals kunder, medarbetare och ägare i väl fungerande, seriösa företag, skriver hon i ett pressmeddelande.

Hon anser att utredningens förslag är ”en attack mot grundprinciperna för ett fritt näringsliv och i förlängningen även på välstånd och välfärd”.

– Det är allvarligt att regeringen riskerar att ta omfattande politiska beslut utifrån myter och felaktiga föreställningar om hur välfärden fungerar. Fokus nu borde i stället vara på hur vi kan dra maximal nytta av företagande i offentlig verksamhet och hur näringslivets förmåga till innovation och produktivitetsutveckling kan arbeta för skattebetalarna, skriver Carola Lemne.

LÄS OCKSÅ Reepalu bekräftar sju procents vinsttak

LÄS OCKSÅ Vänsterpartiet vinstvarnar regeringen

LÄS OCKSÅ Ledare: Att vinstuttag ur välfärden är stöld är fakta

LÄS OCKSÅ Företagare för vinstbegränsning

LÄS OCKSÅ Debatt: Löfven, stöder för vinststopp i välfärden stort – IF Metallare och socialdemokrater

LÄS OCKSÅ ”Orimligt högt vinsttak” – Kommunals ordförande Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Facklig kritik mot vinster i välfärden