SOLLENTUNA 2015-05-08 L‰rarfˆrbundets ordfˆrande Johanna Jaara ≈strand Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050

Johanna Jaara Åstrand. Foto: Pontus Lundahl/TT

Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand vill se klasspeng i stället för elevpeng för att förbättra kvaliteten i skolan. Förslag på vinsttak för friskolor räcker inte, menar hon. 

LÄS OCKSÅ LO-basen: Alliansen måste förhandla

– Vi anser att det är orimligt att skolföretag kan plocka ut stora vinster samtidigt som det finns stora hål att fylla i skolverksamheten. Men förslaget om vinsttak löser inte skolans stora problem.

Johanna Jaara Åstrand förklarar varför hon med sammanbiten min ser på regeringens välfärdsutredning:

– En vinstbegränsning kan förvisso hindra pengar att rinna ut från systemet men det ger inga som helst garantier att det skulle leda till en bättre fördelning av resurser mellan skolor och minska segregering.

LÄS OCKSÅ Vinsttaket kan ge miljarder

I stället anser Lärarförbundet att ett nytt finansieringssystem till skolan skulle kunna hjälpa.

– Vi anser att ett finansieringssystem som kan knytas till klasspeng i stället för elevpeng möjliggör bättre planeringsförutsättningar och kommunpolitiker kan lättare rikta resurser socioekonomiskt. Det kan skapa den stabilitet i ekonomin som krävs för att du som rektor ska kunna jobba med elevernas utveckling över tid, säger Johanna Jaara Åstrand.

LÄS OCKSÅ Ledare: Förslaget om vinsttak kan ge 12 000 jobb – Martin Klepke

Oenigheten mellan riksdagspartierna i vinstfrågan gör henne mycket bekymrad och hon oroas över utvecklingen. Om partierna verkligen menar allvar med att stärka kvaliteten i skolan kan de inte bråka, menar hon.

–  Är det något som gör elever och lärare till förlorare så är det bristen på lyhördhet. Alla partier motiverar sitt ställningstagande i vinstfrågan med att man vill kvalitetsförstärka välfärden. Menar man det på allvar så är den absolut bästa kvalitetssäkringen att lyssna till professionen. Jag är beredd, som ordförande för landets största lärarorganisation, att delta och bidra i de diskussionerna för att på riktigt komma till rätta med de utmaningar som finns.

LÄS OCKSÅ ”7 procent är för högt”- Kommunals Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

LÄS OCKSÅ Reepalu bekräftar sju procents vinsttak

LÄS OCKSÅ Vänsterpartiet vinstvarnar regeringen

LÄS OCKSÅ Ledare: Att vinstuttag ur välfärden är stöld är fakta

LÄS OCKSÅ Företagare för vinstbegränsning

LÄS OCKSÅ Debatt: Löfven, stöder för vinststopp i välfärden stort – IF Metallare och socialdemokrater

LÄS OCKSÅ ”Orimligt högt vinsttak” – Kommunals ordförande Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Facklig kritik mot vinster i välfärden