Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Democratic presidential candidate Hillary Clinton is joined onstage by former President Bill Clinton, right, Jon Bon Jovi, left, and Lady Gaga during a campaign rally in Raleigh, N.C., Tuesday, Nov. 8, 2016. (AP Photo/Gerry Broome)

Jon Bon Jovi, Lady Gaga, Hillary Clinton och Bill Clinton i Raleigh. Foto: Gerry Broome/TT

Nu är valdagen inledd i USA. Hillary Clinton och Donald Trump vann varsin by när New Hampshire-bor blev först till valurnorna.

LÄS OCKSÅ Trump: Clinton är skyldig

Vid midnatt, lokal tid, blev ett litet antal medborgare i tre avlägsna samhällen i delstaten New Hampshire de första att rösta. Totalt väntas över 120 miljoner människor rösta i de 50 delstaterna och Washington DC, i sex olika tidszoner.

Vallokalernas öppettider skiljer sig åt men de öppnar i resten av landet mellan klockan 6 och 7 på morgonen och stänger mellan 19 och 20 på kvällen lokal tid (förutom i Iowa och North Dakota som håller öppet till 21). Många har röstat i förtid.

LÄS OCKSÅ Svårare att exportera till USA

Den lilla byn Dixville Notch i New Hampshire i det östligaste hörnet av USA, inte långt från kanadensiska gränsen, är alltid först ut med att rösta. Där samlades de röstberättigade vid midnatt — i år åtta personer — flera timmar innan de flesta andra vallokaler ens öppnat.

Resultatet kom nästan omedelbart: Hillary Clinton fick fyra röster, Donald Trump två, Libertarianernas Gary Johnson en röst, och en handskriven röst lades på Mitt Romney, presidentkandidat för Republikanerna för fyra år sedan, rapporterar CNN.

LÄS OCKSÅ Hemlighetsmakeri ökar misstron mot skatter

I Millsfield intill, som också började rösta vid midnatt, blev det storseger för Trump: 16 röster mot Clintons fyra. En Millsfieldbo röstade på Bernie Sanders, som var Clintons konkurrent om att blir Demokraternas presidentkandidat. Sanders var den som vann primärvalet i delstaten.

I det tredje samhället, Hart’s Location, blev det sedan en knapp seger för Clinton: 17—14.

Madonna sings a song as she campaigns for Democratic presidential candidate Hillary Clinton during a surprise performance at Washington Square Park in New York, Monday, Nov. 7, 2016. (AP Photo/Matt Rourke)

Madonna uppträdde i New York till förmån för Hillary Clinton. Foto: Matt Rourke/TT

Presidentkandidaterna i USA spurtade in i det sista under måndagskvällen lokal tid. Demokraten Hillary Clinton fick draghjälp av tungt artilleri; två presidenter och superstjärnor.

– Var en del av historien. Jag vill att ni slåss för er framtid och för framtiden för våra barn, säger Lady Gaga vid ”midnattskampanjen” i North Carolina, enligt CNN.

LÄS OCKSÅ Rostbältet stöttar Trump

I Philadelphia möttes Hillary Clinton av en rekordpublik. Först sjöng Jon Bon Jovi och Bruce Springsteen, i Clintons näst sista framträdande under valspurten.

”The Boss” uppmanade publiken att visa att de står på ”rätt sida av historien” i presidentvalet 2016.

Republican presidential candidate Donald Trump speaks at a campaign rally in Grand Rapids, Mich., Tuesday, Nov. 8, 2016. (AP Photo/Paul Sancya)

Donald Trump i Grand Rapids. Foto: Paul Sancya/TT

I Sarasota i Florida sade den andra kandidaten Donald Trump att valet av honom till president är en signal om slutet för ”det korrupta etablissemanget i Washington”. Han gav sig också tid för en stunds eftertanke:

– Det är sista dagen för vår kampanj. Vem hade anat det här? Vem hade trott på det här? Och vilken kampanj det har varit, också. Vilken kampanj, sade Trump enligt CNN.

Lisa Abrahamsson/TT