Tobias Baudin och LO laddar för val – igen. Foto: Claudio Bresciani

Tobias Baudin. Foto: Claudio Bresciani

Kommunals ordförande Tobias Baudin är missnöjd med förslaget om ett vinsttak på 7 procent för privata välfärdsbolag. Men han hoppas ändå att riksdagspartierna lyckas komma överens om en reglering på den nivån. 

LÄS OCKSÅ Vinsttaket kan ge miljarder

Tisdag förmiddag, 8 november, presenterades regeringens välfärdsutredning. Den statlige utredaren, socialdemokraten Ilmar Reepalu föreslår ett vinsttak på 7 procent i privata välfärdsbolag.

– 7 procent tycker jag låter för högt. Men efter den här utredningen är det nu upp till de politiska partierna att hitta en överenskommelse, och det är klart att om man nu skulle få till en överenskommelse om en vinstreglering på 7 procent så är det betydligt bättre än i dag då vi inte har en reglering överhuvudtaget, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

LÄS OCKSÅ Vinster i välfärden – det du behöver veta

Men han menar samtidigt att det är ett genomtänkt och välarbetat förslag.

– Det märks att utredaren har en god inblick i problemen med vinstdrift i välfärden.  Med den lösning som Ilmar Reepalu presenterar skulle 4.5-5 miljarder kunna återföras till välfärden varje år.

Enligt Kommunals beräkningar skulle det motsvara cirka 12 000 heltidstjänster i välfärden.

– Jag ser hellre fler yrkesskickliga medarbetare i skola och omsorg än övervinster på rikskapitalisters bankonton. Det är också mycket glädjande att utredningen föreslår att det ska bli krav på tillstånd för att bedriva hemtjänst, något som är helt oreglerat idag, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

LÄS OCKSÅ Reepalu bekräftar sju procents vinsttak

Kommunal har som fackförbund antagit en ”non-profit-policy” som innebär att det motsätter sig all vinst inom välfärden. 7 procent är dock långt i från ”non-profit”.

– Vinstdrift leder till lägre bemanning, lägre löner och fler visstider.Över 80 procent av kostnaden i hemtjänsten är personalkostnader så det är klart att om du har ett krav på dig att leverera en avkastning är det en stor risk att man sparar in på personal och det motsäger vi oss kraftfullt.

Som förebilder ser han Holland, Norge och Danmark där vinster helt eller delvis är förbjudna inom skola, vård- och omsorg.

– Det måste vara kvaliteten som står i fokus. Vi måste se till att leverera den bästa hemtjänsten, äldreomsorgen och skolan som man kan göra.

LÄS OCKSÅ Vänsterpartiet vinstvarnar regeringen

LÄS OCKSÅ Ledare: Att vinstuttag ur välfärden är stöld är fakta

LÄS OCKSÅ Företagare för vinstbegränsning

LÄS OCKSÅ Debatt: Löfven, stöder för vinststopp i välfärden stort – IF Metallare och socialdemokrater

LÄS OCKSÅ ”Orimligt högt vinsttak” – Kommunals ordförande Tobias Baudin

LÄS OCKSÅ Facklig kritik mot vinster i välfärden