Under Vietnamkriget kom 800 amerikanska desertörer till Sverige. Flera hade hört talas om Palmes kritik av USA:s krigföring och flydde genom Sovjetunionen i hopp om att Sverige skulle ge dem skydd. I Desertörerna skildrar författaren och journalisten Johan Erlandsson dessa personers öden.

Bilden är komplex. Den svenska fredsrörelsen och de växande FNL-grupperna tog emot desertörerna som hjältar, men långt ifrån alla kunde leva upp till hjälteglorian. Många saknade en genomtänkt politisk övertygelse och hade flytt av rädsla för att själva bli dödade.

I Sverige hamnade flera av dessa unga män i social misär och många började missbruka droger. Andra sögs upp av den yttersta vänstern och blev flammande revolutionärer. Några började på allvar ett nytt liv, ofta efter att ha mött den stora kärleken.

Men även för dem som kom att trivas i det nya landet var brottet med familj och vänner i USA ofta traumatiskt. En pappa skrev: ”Kom genast hem från det där kommunistiska isberget.”

Erlandsson skriver finstämt med elegant prosa. Boken är ett tidsdokument som lockar till sträckläsning.

Mats Wingborg

Fackbok

Desertörerna

Johan Erlandsson

Carlsson bokförlag

DESERTÖRERNAfram1