STOCKHOLM 20130927 Fˆrsta veckofinalen i "Idol" i TV4 i studio i SpÂnga, Stockholm p fredagen. Foto Bertil EnevÂg Ericson / TT / kod 10000

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

”Skandal”, ”Slavförhållanden”. Så sammanfattar Musikerförbundet den veckolön på 875 kronor som artisterna i tv-programmet Idol får.

LÄS OCKSÅ ”Svårt för oss att använda den svenska modellen”

Ersättningen per vecka för de artister som deltar i TV4:s underhållningsprogram ligger på 875 kronor. Musikerförbundet anser att det är en alldeles för låg summa eftersom deltagarna förväntas vara disponibla dygnet runt och i praktiken är förhindrade att arbeta med annat för att få in pengar.

– Det här är inte acceptabelt. Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016. Vi tänker ta strid för Idoldeltagarna och kräva att FremantleMedia tecknar kollektivavtal så att de kan få rimliga villkor, skriver Musikerförbundets ordförande Jan Granvik i ett pressmeddelande.

Musikerförbundet har listat de villkor som Idoldeltagarna får på sin webbsajt. Där framgår det att artisterna måste avstå framtida inkomster och rättigheter till sitt eget material i programmet eftersom produktionsbolaget FreemantleMedia tilltvingar sig all upphovsrätt.

Om Idoldeltagarna framför egenkomponerad musik tvingas de även ge bort alla rättigheter till musiken.

Artisterna ska dessutom tvingas att skriva på avtal med skivbolaget Universal och managementbolaget Versity music som FremantleMedia valt åt dem.

– I ljuset av de enorma värden Idoldeltagarna genererar är ersättningen en skandal, skriver Musikerförbundets jurist Per Herrey.