NYMartin-K-webbledartopp

Det finns en konflikt mellan att ge alla gymnasieprogram högskolebehörighet och att elever då kan känna sig så pressade av teoretiska ämnen att de i stället hoppar av skolan helt.

Gymnasieutredningen som presenterades i veckan behandlar denna konflikt bra. Alla linjer bör ges högskolebehörighet, även de praktiska linjerna, anser utredningen, men det ska finnas möjlighet att tillfälligt eller tills vidare kliva av från teoretiska ämnen. Det är rätt, på villkor att möjligheten att plugga vidare senare i livet alltid måste hållas öppen.

Lösningen är lika enkel som Alliansens lösning var usel. Alliansens linje var att ta bort högskolebehörigheten helt på praktiska program och stänga all fortsatt utbildning för dessa elever.

Den dåvarande utbildningsministern Jan Björklunds (L) förklaring att ”alla kan inte bli akademiker”, var en tydlig omskrivning av åsikten ”arbetarklassens ungar ska veta sin plats och inte sikta för högt”.

Men Gymnasieutredningen har helt rätt. Sveriges framtid räddas inte genom att sortera bort elever från arbetarklassen utan genom att lyfta var och en till rätt utbildning och yrke.