LÄS OCKSÅ Debatt: Löfven, stöder för vinststopp i välfärden stort – IF Metallare och socialdemokrater

När näringslivets sju största intresseorganisationer i ett gemensamt debattinlägg i tidningen Dagens Industri på onsdagen varnar för följderna av reglerad lönsamhet bland privata företag inom vård, skola och omsorg, vacklar stödet i medlemsföretagens ledningar.

Var tredje företagsledare vill begränsa vinsterna för privata företag inom den skattefinansierade välfärden, visar en opinionsmätning som Ipsos gjort för tidningens räkning. 1 153 företagsledare har intervjuats. Nästan hälften, 47 procent anser inte att den nuvarande lagstiftningen fungerar utan vill till exempel se tydligare kvalitetskrav vid upphandlingar.

LÄS OCKSÅ ”Orimligt högt vinsttak” – Kommunals ordförande Tobias Baudin

Ytterligare en opinionsmätning från Sifo visar att åtta av tio tillfrågade svenskar vill begränsa vinsterna i välfärdsbolagen. Bara en av tio vill ha kvar dagens regler utan några begränsningar enligt undersökningen som presenterades av SVT under onsdagen.

Också bland väljare som kan tänka sig att rösta borgerligt svarar majoriteten att de vill se begränsningar, trots att deras partier förklarat att de tänker rösta ned välfärdsutredningens förslag när det når riksdagen. Bland de moderata väljarna vill 62 procent ha vinstbegränsningar och nio procent vill ha förbud mot vinstuttag.

LÄS OCKSÅ Facklig kritik mot vinster i välfärden

På tisdag i nästa vecka lämnar utredaren Ilmar Reepalu sin välfärdsutredning till regeringen. Enligt källor till SVT kommer han att föreslå ett vinsttak på sju procent för privata företag inom välfärden.

Tidigare har det talats om ett tak på åtta till tio procent. Men näringslivet, Allianspartierna och Sverigedemokraterna är motståndare till detta.

Näringslivets organisationer anser att en lagstiftning med vinstbegränsningar är ett slag mot äganderätten, ett fritt näringsliv och ett angrepp på alla företag. Inte bara mot företag i välfärdsbranschen.

I potten ligger enorma pengar. Skola, vård och omsorg kostade 2014 720 miljarder kronor för kommuner och landsting. 90 miljarder av den summan betalades enligt SCB till privata företag.

Enligt tidningen Dagens Samhälle gjorde de bolagen en samlad vinst på sex miljarder kronor. Bara inom vården tjänade de fem största bolagen enligt tidningen Kommunalarbetaren 1,5 miljarder kronor 2015.