Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

In this Tuesday, Nov. 1, 2016 photo released by Xinhua News Agency, rescuers mourn for victims at Jinshangou Coal Mine in Chongqing, southwest China. All the coal miners trapped underground in a gas explosion earlier this week have been found dead, state media reported Wednesday, as work safety officials vowed to punish those responsible. (Liu Chan/Xinhua via AP)

Räddningspersonal tar en tyst minut för offren i kolgruvan i Chongqing. Foto: Liu Chan/TT

33 personer som saknades efter en explosion i en kolgruva i Kina tidigare i veckan har nu bekräftats vara döda. Olyckan ägde rum i Chongqing i sydvästra Kina och endast två personer överlevde.

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina är det fortfarande okänt vad som orsakade explosionen, men utredningar har visat att gruvan har grävt ut mer än tillåtet, var dåligt ventilerad och att utrustningen var undermålig.

Kina är världens största kolproducent och gruvolyckor med dödlig utgång är inte ovanligt. I september dog minst 18 personer i en explosion i regionen Ningxia och i mars dog 19 människor i en gruvolycka i provinsen Shanxi.

Enligt kinesiska myndigheter har antalet människor som omkommer i gruvor minskat betydligt det senaste decenniet och är nu färre än tusen per år. Fristående bedömare tror dock att antalet är högre, eftersom många fall inte rapporteras.

TT