Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

FILE - This undated file artist rendering made available by the TMT Observatory Corporation shows the proposed Thirty Meter Telescope, planned to be built atop Mauna Kea, a large dormant volcano in Hilo on the Big Island of Hawaii in Hawaii. The attorney representing a group fighting to stop the giant telescope from being built on Mauna Kea is withdrawing from the case. Richard Naiwieha Wurdeman says he has scheduling conflicts with a contested case hearing scheduled to begin next week. (TMT Observatory Corporation via AP, File)

Foto: TMT Observatory Corporation via AP

Ett av världens största teleskop kan byggas på Kanarieöarna i stället för på Hawaii.

Den alternativa byggplatsen har tagits fram efter att lokala hawaiianer och miljökämpar har protesterat mot planerna på att det så kallade Thirty Meter Telescope (TMT) skulle byggas på vulkanen Mauna Kea, och enligt motståndarna vanhelga hawaiiansk mark.

Henry Yang, ordförande för TMT, uppger att styrelsen har utrett flera olika alternativa platser att bygga teleskopet på, och att ön La Palma till sist har valts som det främsta alternativet.

För nästan ett år sedan satte Hawaiis högsta domstol stopp för det planerade teleskopbygget på Hawaiis stora ö och att ärendet hade hanterats felaktigt då projektet fått bygglov utan att motståndare fått komma till tals.

Yang uppger att Hawaiis stora ö ändå är den plats som vore bäst för teleskopprojektet, och arbetsgruppen kommer att fortsätta med ”intensiva ansträngningar för att få ett godkännande” för att få bygga där.

TT