Vikten av fint fikarum
– Vi njuter av det här stället. Vi äter en helt underbar frukost varje morgon klockan nio, och det sitter fint när man börjat jobba klockan sex.

Uppskattad frukost på MSB, Revinge.
Ann-Britt Paradis, sektionsordförande på Seko försvar klubb Götaland, tar en nybakad ostfralla och ett glas orientaliskt rooibos-te.
Det är frukostdags på MSB Revinges kombinerade lunch- och fikarum, och lokalvårdarna har samlats runt ett bord.
– Ja vi njuter av det här stället. Vi äter en helt underbar frukost varje morgon klockan nio, och det sitter fint när man börjat jobba klockan sex, säger Gunilla Winberg och ler.
Fika- och lunchrummet är centralt placerat och ljust och rymligt. Utsikten över de gröna ängarna och träden känns som balsam för själen, eller som Lena Persson säger: ”Ja, idag är det en dejlig dag”. Och när de känner för det sitter de ute på altanen och äter.
Lunchrummet byggdes för ett tiotal år sedan och trots att personalen inte var med i planeringen blev det bra ändå.
Sittplatserna är placerade i små grupper och lokalvårdsgänget säger att ”deras” bord var upptaget idag. Tydligen av någon som inte har koll på var man ska sitta, säger de med ett skratt.
– Vi fick ta bord två istället men det går så bra så, säger Mari Olsson.
Här på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) utbildas brandmän från hela Sverige, men man håller även i katastrofövningar där bland andra kommun, polis och ambulans kommer och samtränar.
– Det kan vara allt från förskole- och fritidsolyckor till terrorattacker. Det som är så roligt här är att man träffar så mycket folk. Och alla vet att vi finns här vid niotiden, så istället för att ringa eller mejla så kommer de ansikte mot ansikte och pratar med oss. Man löser jobbfrågor och hinner umgås samtidigt, säger Ann-Britt Paradis.
De andra nickar. Ibland är fikat nästan bara ett jobbmöte. Man snackar om vem som ska göra vad och i vilken ordning, och ibland får man ställa allt åt sidan för att något akut behöver åtgärdas.
– Ja, gästernas välbefinnande går ju först. Hotellrummet ska vara i bra skick och vi städar lektionssalarna innan lektionerna drar igång vid åtta. Det är därför vi börjar så tidigt, säger Christel Olsson.
Varje bord har en fin liten växt i mitten och värmeljus när den mörkare årstiden kommer. Det känns ombonat och fräscht och doften från de nybakade morgonfrallorna drar inte precis ner intrycket.
Är det något ni skulle vilja ändra på?
Alla skakar på sina huvuden.
– Nej, inte ett dugg. Det är smart placerat så alla yrkeskategorier möts här – elever, lärare och servicepersonal – och man kan slänga ett par ord med alla, säger Jane Eriksson.
– Och frukosten är god och maten som serveras till lunch likaså. Allt lagas här i köket så vi har det verkligen bra. Idag är det klassisk militärmat: ärtsoppa och pannkakor.