Skärmavbild 2016-10-31 kl. 14.48.25

Bild från Elektrikerförbundet.

Toaletter utan dörrar eller papper. Och ingenstans att slänga bindor och tamponger. Nu drar Elektrikerförbundets kvinnliga nätverk ELQvinnorna igång kampanjen ”Skitbra toaletter” för en bättre arbetsmiljö. 

Förr hände det att Ninni Blom höll sig en hel dag för att slippa gå på en smutsig och stinkande toalett. Men nu tvingar hon sig själv att gå på toa, oavsett hur den ser ut. Däremot har hon alltid med sig toalettpapper i reserv i bilen. Elektrikerförbundets kvinnor har fått nog av usla toaletter på byggarbetsplatser.

– Ibland känns det som att killarna tror att det är en tävling i vem som kan skita ned mest och att man får göra vad som helst innanför byggen, säger Ninni Blom.

Ungefär 3 procent, cirka 1 500, av alla yrkesverksamma elektriker är i dag kvinnor. Men branschen skulle kunna locka fler om bara arbetsmiljön blev bättre, menar ELQvinnorna.

På vissa byggarbetsplatser finns inte ens en riktig toalett och heller inget handfat eller rinnande vatten. Nätverket vittnar vidare om att klotter och könsord på väggarna ofta är mer en regel än undantag. Det finns också sällan någonstans att göra av ytterkläder, hjälm och handskar.

– Bindor eller tamponger får man linda in i toalettpapper om man har tur och slänga senare. Och tänk dig att inte kunna tvätta sig efter man byter tampong. Toaletterna har varit ett problem i massa år. Nu måste vi verkligen belysa problemet så att det blir bättre, fortsätter Ninni Blom.

ELQvinnorna hoppas nu på att arbetsgivarna ser till att byggarbetsplatser utrustas med fler toaletter och att minst en person på varje bygge utses till städansvarig.  Toaletterna ska vara rymliga med tvättställ, papperskorg, liksom toalettpapper, pappershanddukar, tvål och sanitetspåsar.