IGGESUND 20120924 - Pappersrullar p Iggesunds bruk. Foto: Pernilla Wahlman / SCANPIX / kod 9203

Iggesunds bruk. Foto: Pernilla Wahlman/TT

27 arbetsdagar på en månad, ett lillfinger slitet ur led och ett personalrum som fick användas som förråd. Läs veckans arbetsmiljönotiser – landet runt – i Arbetets arbetsmiljösvep.

LÄS OCKSÅ Veckans arbetsmiljösvep vecka 43

• Anställda vid Iggesunds bruk brottas med långa arbetsdagar. I somras fick en anställd arbeta 27 dagar under en månad. Ytterligare anställda som Hela Hälsingland har pratat med vittnar om dubbelskift på uppemot 16 timmar. Olov Winblad von Walter, platschef, berättar för tidningen att bruket sett över sina rutiner och alla chefer har fått utbildning i arbetstidsreglerna.

• Kökspersonalen på Madesjögläntans äldreboende i Nybro tvingas använda sitt personalrum till kontor, omklädningsrum och förråd. Nu har en begäran om inspektion gjorts till Arbetsmiljöverket. Fackförbundet Kommunal har varit uppmärksam på arbetsförhållandena en tid men arbetsgivaren har inte gjort något åt saken, skriver Östra Småland.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 42

• En ny svensk kurs ska motverka trakasserier inom sjöfartsbranschen. En online-utbildning om likabehandling lanseras efter larmrapporter som kom för ett par år sedan, där sjöbefälsstudenter vittnade om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier när de gjort sin praktik. Larmrapporterna ledde till att sjöfartsbranschen enades om en strategi och en handlingsplan, skriver Sjöfartstidningen.

• I mitten av oktober skedde en arbetsplatsolycka på ett företag i Sundsvall. En man fick lillfingret slitet ur led när han skulle hjälpa en annan person med en flera meter lång borr, rapporterar Sundsvalls Tidning. Borren startade och mannens handske fastnade och slet fingret ur led.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 41

• Nu ska Örebro kommun bli en bättre arbetsgivare. Kommunen har tagit fram en handlingsplan för en hållbar arbetsmiljö. I veckan väntas kommunstyrelsen ta beslut om handlingsplanen som innehåller mål om sänkta sjuktal och hur kvinnor inte ska behöva lämna arbetsmarknaden på grund av arbetsmiljöproblem, skriver Nerikes Allehanda.

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 40

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 39

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet vecka 38

LÄS OCKSÅ Arbetsmiljösvepet – vecka 37