Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

Recept på veganmat

För dig som antingen är vegan eller vill testa har Angelica Nycander tagit fram två recept. Rödbetssoppa och svamprisotto. Varsågod!

RÖDBETSSOPPA
4 port:

8 stora rödbetor
1 gul lök
Vegetabiliskt smör att steka i
2 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
7 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt, peppar och pressad citron
Havrefraiche till servering
Gör så här:
1. Skala och tärna rödbetorna, skala och hacka löken, fräs i smör. Fräs också vitlök och ingefära.
2. Tillsätt vatten och buljong, låt puttra tills att rödbetorna är mjuka, ca 15 min.
3. Mixa soppan slät. Tillsätt pressad citron och havrefraichen.

SVAMPRISOTTO
4 port:

3 charlottenlökar eller 1 gul lök
3 msk vegetabiliskt smör
1 msk vitvinsvinäger
Svamp av sort och som önskas (jag använde kantareller och champinjoner)
1 dl gröna ärtor
3 dl risottoris
10 dl grönsaksbuljong
1 msk färsk timjan, salt och peppar
Gör så här:
1. Skala och hacka löken, fräs den mjuk i smöret. Tillsätt vinägern  och låt koka in i löken ca 4 min.
2. Tillsätt riset och låt fräsa med löken ca 3 min. Tillsätt buljong eftersom, rör om då och då. Koka ca 20 min.
3. Tillsätt svampen, ärtorna och kryddorna efter att riset kokat ca 10 min.
4. Strö över finriven blomkål  i stället för parmesan.