Presidenterna av Werner Schwab Dramaten 2016 Regi: Staffan Valdemar Holm Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller Motiv: Lena Endre, Ingela Olsson, Stina Ekblad

Lena Endre, Ingela Olsson och Stina Ekblad. Foto: Dramaten

Ett fekaliedrama, eller bajsteater på ren svenska. Österrikaren Werner Schwabs Presidenterna om de tre dagdrömmande städerskorna Erna, Grete och Mariedl är en 100 minuter lång nedsänkning i våra kroppars och själars smutsbruna djup.

Kontrasterna mellan den pastellrosa och strama scenografin, de helvita kostymerna och det kladdiga, saliv- och sekretbestänkta språket skapar både en tydlig markör av det illusoriska vi har framför oss, men också en lättare väg in i de mörka, högst mänskliga vrår trion drar in oss i.

När scenen och skådespelarna bokstavligt och bildligt blir nedkladdade med bajs skrattar man med lika delar äckel och fascination eller så lämnar man salongen.

Presidenterna är en pjäs om att befinna sig på botten, bland exkrementer, övergrepp, besvikelser, men att ändå kunna lyfta sig själv med tankens kraft. Den existentiella tematiken kring ensamhet, sorg och maktlöshet bryts på gott och ont av det farsartade scenspråket.

Ett vingligt slagsmål med bröstvårtenyp mellan Erna och Grete framkallar gapskratt hos publiken, men gränsar till buskis på Stefan & Kristervis.

Skådespelarprestationerna är strålande. När Lena Endre, Stina Ekblad och Ingela Olsson äntligen möts på samma scen har de ett fantastiskt samspel och flöde mellan sina kroppar och berättelser. Det är absurt, groteskt, underhållande och berörande. Det är helt enkelt skitbra.

Teater

Presidenterna

Regi: Staffan Valdemar Holm. Manus: Werner Schwab.
I rollerna Stina Ekblad, Lena Endre, Ingela Olsson

Dramaten, Lilla scenen