Charlotta intro (kopia)

”Det slog mig att massan kanske var nödvändig för individen i denna storstad: utan den hade man inget att trycka sin vrede mot, sorgen fick inget eko”. Tanken är New Yorkbon Davids, huvudperson i Don DeLillos debutroman Americana från 1971.

De-Lillo har sedan skrivit en lång rad böcker om Amerikas kultur och trauman, nu kommer hans roman Noll K på svenska.

Årets nobelpris blev den stora massans. Priset gick kort och gott till Bob Dylan, utan behov av epitet i stil med förra årets ”den vitryska författaren”. För den som till exempel tyckte att lågoddsaren DeLillo varit ett bättre val av amerikan, finns i alla fall den engagerade stora massan att trycka sin vrede mot.

Om Bob Dylan kommer hit återstår att se. Don DeLillo uppträder däremot redan i dag i Stockholm, på Internationell författarscen.