NYMartin-K-webbledartopp

I veckan uppmanade statsvetaren Stig-Björn Ljunggren Stefan Löfven att sluta kalla SD för rasister med nazistiska rötter. Samtidigt vill alltfler borgerliga skribenter klassa SD som ett parti bland andra.

Det här är en förbluffande utveckling. För samtidigt blir de antidemokratiska budskapen från partiets egna företrädare allt tydligare. En SD-ledamot i riksdagen kräver att Bonniers inte ska få äga så mycket tidningar eftersom de är judar. SD-toppar hänger ut en 15-årig pojke för att hans hud är mörkare än ariska pojkars. Hade pojken varit ljushylt linlugg skulle SD-drevet aldrig gått.

Och en SD-topp i Sveriges näst största stad skriver på nätet att ”judar är roten till allt ont” och föreslå ”ett par Zyklon-B burkar” (det gift som användes i nazisternas koncentrationsläger) som en lösning på invandrarfrågan.

När inte ens SD själva längre verkar vilja hålla uppe illusionen av att vara ett parti som andra, varför i herrans namn ska då omgivningen rusa in för att rädda deras vrångbild?

SD är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter som, med den liberale ledarskibenten Alex Voronovs ord, företräder en systemhotande antidemokrati.

Det är inget vi ska sopa under mattan. Demokratin måste försvaras när en rörelse så tydligt stakar ut ett högerextremt maktövertagande.