Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

FILE - In this Sept. 25, 2014, file photo, Gambia's President Yahya Jammeh addresses the 69th session of the United Nations General Assembly at the United Nations headquarters. A third African country, Gambia, says it will leave the International Criminal Court as fears grow of a mass pullout from the body that pursues some of the world's worst atrocities. Gambia announced the decision on television Tuesday, Oct. 25, 2016, accusing the court of unfairly targeting Africa and calling it the "International Caucasian Court." (AP Photo/Frank Franklin II, File)

Gambias president. Foto: Frank Franklin II/TT

Även Gambia lämnar Internationella brottmålsdomstolen (ICC), uppger landets regering, som anklagar organisationen för att endast åtala afrikaner. Pressen på domstolen ökar sedan flera afrikanska länder den senaste tiden sagt att de ska lämna samarbetet.

– Åtgärden motiveras av det faktum att ICC, trots att den kallas den internationella brottmålsdomstolen, i själva verket är en internationell domstol för vita, för förföljelser och förnedring av mörkhyade, särskilt afrikaner, sade landets informationsminister Sheriff Bojangi i en tv-sändning i den statliga televisionen.

Beslutet av det västafrikanska landet, vars president Yahya Jammeh har uppmanat domstolen att undersöka fall där afrikanska migranter omkommit på Medelhavet, kommer bara några dagar efter det att Sydafrika sagt att de ska lämna ICC.

ICC var inte omedelbart tillgängligt för en kommentar, men det faktum att beslutet kommer så snart efter att Sydafrika meddelat att de lämnar samarbetet ökar pressen på domstolen.

Även Burundi har tidigare uppgett att landet ska lämna ICC, något även Kenya överväger.

Fakta: ICC

• Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag i Nederländerna är den enda internationella domstol som är permanent inrättad för att granska misstankar om folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.
• Romstadgan från 1998, som lägger grunden för ICC, skrevs under av 120 länder. För att den skulle träda i kraft krävdes att minst 60 länders parlament godkänt den, ett mål som nåddes 2002. Det är endast brott begångna därefter som kan tas upp.
• Det är medlemsländerna själva, eller FN:s säkerhetsråd, som kan föra olika händelser till ICC för utredning.
• ICC har ingen egen polisstyrka utan bygger på medlemsländernas vilja att agera genom att till exempel lämna ut misstänkta.
• Tre av FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmar — USA, Kina och Ryssland — deltar inte i ICC.

TT