STOCKHOLM 20151103 En hantverkare sk‰r gips med en kniv i ett badrum som renoveras Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10080

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hundratals flyktingar har i flera år arbetat gratis och oförsäkrade med att renovera lägenheter för ett kommunalt bostadsbolag i Hultsfred, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar. Totalt rör det sig om ungefär 150 lägenheter.

– Jag renoverade lägenheter och sådana grejer, rev tapeter, bredspacklade och målade, säger Sivakaram Iyathurabi, som arbetade gratis i projektet i cirka fem år, till Sveriges Radio.

Allt började för ungefär 15 år sedan med ett EU-projekt vars syfte var att asylsökande skulle ha något att göra, lära sig ett yrke och öva på svenska. Lägenheterna som renoverades var sådana som Migrationsverket hyrde av det kommunala bostadsbolaget Hultsfreds bostäder.

För fem år sedan fortsatte Migrationsverket och Hultsfreds bostäder att driva projektet i egen regi.

Enligt bostadsbolagets vd Nicke Weinbro har de inblandade parterna sparat mycket pengar tack vare gratisarbetet.

– Tillsammans med Migrationsverket och staten är det flera miljoner eftersom det har pågått en längre tid, säger han till radion.

Migrationsverket stoppade projektet i våras eftersom det var oklart vem som hade ansvaret för de asylsökande under renoveringsarbetet. En internutredning har tillsatts för att se över det.