Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

EU:s biståndspengar används för att stoppa flyktingar från att ta sig till Europa, visar en rapport från organisationen Aidwatch, uppger Sveriges Radios Ekot.

EU – som är världens största biståndsgivare – använder biståndspolitiken för att sluta avtal som ska hindra flyktingar att ta sig till unionen.

Svenska kyrkan är starkt kritisk mot utvecklingen, uppger Ekot.

Aidwatch tar EU:s avtal med Turkiet som exempel. Enligt organisationen håller ett nytt ramverk för överenskommelse med tredje land på att tas fram och syftet är, uppger Ekot, framförallt att hindra människor från att ta sig till EU och att snabba på utvisning av dom som inte fått asyl.

– Det primära syftet är inte att skapa långsiktig utveckling utan det primära syftet är att stävja migrationen. Stävja antalet migranter och flyktingar som söker sig till Europa, det är det primära syftet med de här avtalen, säger Erik Lysén, Svenska Kyrkans internationella chef, till Ekot.

De länder som inte går med på EU:s krav på flyktingavtal får, enligt rapporten, mindre bistånd. Det strider därmed mot EU:s Lissabonfördrag som säger att unionens bistånd ska gå till att utrota fattigdom och inte till att uppnå EU:s inrikespolitiska mål.

Svenska Kyrkan oroas, enligt Ekot, att EU:s sätt att använda biståndspengarna kan göra det svårt att leva upp till FN:s utvecklingsmål Agenda 2030.