Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

STOCKHOLM 2016-10-22 Demonstranterna passerar Hornsgatan i Stockholm. En manifestation mot de hÂrdare asylreglerna pÂgÂr i Stockholm. Ett 100-tal personer ‰r p v‰g till fots frÂn Tumba station mot Sergels torg i Stockholm en str‰cka p n‰ra tre mil d‰r en demonstration ska hÂllas 15.0017.00. Arrangˆren, ett n‰tverk som kallar sig #vi stÂr inte ut, uppger ocks att demonstrationer ska hÂllas p 14 andra orter i olika delar av landet under lˆrdagen. N‰tverket skriver i ett pressmeddelande att det kr‰ver att Sverige "ÂtergÂr till att fˆlja barnkonventionen", "slutar tvinga barn i asylprocessen att bevisa sin Âlder fˆr att f skydd", "stoppar inhumana tvÂngsavvisningar", "infˆr humana asyllagar" och "bara skriver Âterv‰ndandeavtal med s‰kra mottagarl‰nder". S‰rskilt kritiserar n‰tverket det nya Âtertagandeavtalet mellan Sverige och Afghanistan. Foto: Lars Schrˆder / TT / Kod 10510

Demonstranterna passerar Hornsgatan i Stockholm i samband med helgens demonstration mot de hårdare asylreglerna. Arrangören, ett nätverk som kallar sig #vi står inte ut, uppger också att demonstrationer ska hållas på 14 andra orter i olika delar av landet under lördagen den 22 oktober. Foto: Lars Schröder/TT

Lärare, socionomer, präster och många yrkesgrupper protesterar mot förestående utvisningar av ensamkommande flyktingbarn. I går genomfördes en stor mejlkampanj i protest mot regeringens återvändaravtal med Afghanistan.

– Jag själv skickade 350 mejl och många andra gjorde nog detsamma, säger läraren Clara Göransson på Furlundsskolan i Sölvesborg.

Hon är en av ”ambassadörerna” för nätverket #vistårinteut som på Facebook uppmanade sina 6700 medlemmar att i går, måndag, skicka mejl till politiker för att protestera mot att afghanska ensamkommande barn och ungdomar löper ökad risk att skickas tillbaka.

Den 5 oktober slöt regeringen ett återvändandeavtal med Afghanistan. Det innebär att processen för utvisningar till Afghanistan ska bli enklare att genomföra.

Clara Göransson, lärare i Svenska som andraspråk, undervisar 16 elever på sin skola i Sölvesborg.

De flesta i hennes klass är från Afghanistan.

– Ångesten sitter i väggarna. Det är inte roligt på skolan just nu. Man kommer väldigt nära varandra då man möts varje dag och jag ser hur eleverna påverkats av det här avtalet, säger hon till Arbetet Global.

Monika Göransson. Foto: Privat

Clara Göransson. Foto: Privat

Clara Göransson säger att många av hennes elever pratar bra svenska och har förankrat sig i det svenska samhället. Nu är de oroliga för vad som kommer att hända.

– Jag hoppas de får stanna. Jag vill inte tänka på vad som kan hända om de tvingas åka tillbaka, säger hon.

Eleverna är oroliga för att skickas till Kabul där många aldrig varit. De är också oroliga för att råka illa ut eller att de ska tvingas in i någon väpnad grupp.

Flera av de afghanska ungdomarna har sin familj i Iran där myndigheterna värvar unga afghaner som ska stödja Irans allierade i Syrien, uppger Migrationsverket.

Enligt de källor som Migrationsverket hänvisar till kan det finnas 2000–3000 afghaner som strider i Syrien, men uppgifterna är mycket osäkra.

Då svenska regeringen slöt avtalet var hon först inte så orolig för sina elever. Sedan ändrade hon sig då hon insåg att många av de afghanska pojkarna hon undervisade riskerar att inte längre betraktas som ”särskilt ömmande” fall.

– Det var först då jag förstod att det här verkligen håller på att hända.

I helgen var det flera demonstrationer runt om i landet och tusentals personer protesterade mot återvändaravtalet.

Förra året kom det 35 000 ensamkommande barn och ungdomar till Sverige.

I en intervju i SVT:s Agenda försvarade migrationsminister Morgan Johansson avtalet med att ”vi kan inte ta ansvar för alla Mellanösterns tonårspojkar”.

Migrationsministern försvarade sig också mot kritiken att det var orimligt att skicka 18-åringar – som växt upp i Iran – till Afghanistans huvudstad Kabul där de aldrig tidigare varit.

– Är du 18 år är du faktiskt vuxen och du är i ditt hemland som har ansvar för dig, sa Morgan Johansson till Agenda.

Clara Göransson har reagerat starkt på intervjun.

– Hans uttalande är väldigt märklig. För drygt ett år sedan så tog vi emot med öppna armar och nu har regeringen plötsligt ändrat sig, säger hon.

Afghanska flyktingar

• 35 000 ensamkommande ungdomar och barn kom till Sverige förra året.

• Under hela 2015 sökte 23 480 ensamkommande afghanska barn asyl i Sverige.

• Drygt hälften av de ensamkommande barnen uppger att de kommer från Afghanistan, medan resten säger att de varit bosatta i Iran. De båda gruppernas skäl för att ge sig av till Sverige kan skilja sig något åt.

• Under 2015 beviljades 779 ensamkommande afghanska barn uppehållstillstånd. 44 procent fick stanna av skyddsskäl, medan 56 procent beviljades uppehållstillstånd på grund av särskilt ömmande omständigheter.