STOCKHOLM 20161005 En manifestation fˆr frigivandet av l‰karen Fikru Maru anordnades i HumlegÂrden i Stockholm p onsdagskv‰llen. Hj‰rtl‰karen Fikru Maru, som har suttit f‰ngslad i Etiopien sedan 2013, flyttades i mitten av september frÂn s‰kerhetsf‰ngelset utanfˆr huvudstaden Addis Abeba fˆr att vÂrdas p sjukhus fˆr en kollapsad lunga. Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

En manifestation för frigivandet av läkaren Fikru Maru anordnades i Humlegården i Stockholm på onsdagskvällen förra veckan. Hjärtläkaren Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru döms till fängelse i fyra år och åtta månader av en domstol i Etiopien, uppger UD för TT.

Marus dotter Emy säger till SVT att försvaret nu inriktar sig på att få honom frisläppt i förtid.

Uppgifterna kommer från Sveriges representant som fanns på plats vid rättegången som hölls i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i dag. Maru döms även till böter, men UD kan inte svara på hur mycket han ska betala.

Enligt SVT handlar det om knappt 27 000 kronor.

– Vi konstaterar att man har fullföljt rättsprocessen, och fortsätter att framhålla att fortfarande återstår det akuta behovet av vård, och det kommer vi fortsätta ta upp i våra kanaler, att vi vill att han ska få omedelbar vård utifrån sitt tillstånd, säger Patric Nilsson, kansliråd på UD.

Fikru Maru har suttit häktad i landet sedan i maj 2013. Han vårdas på ett sjukhus i Addis Abeba för en kollapsad lunga, och riskerar att dö om han inte kan flygas ut ur landet för specialistvård, enligt hans advokat Hans Bagner.

Försvarets förhoppning är att Maru ska släppas fri genom att en tredjedel av strafflängden räknas av.

– Ambitionen är nu att försöka se till att han kan åka hem, och hur det fungerar rent praktiskt med avräkningsfrågan vet jag ännu inte, säger hans advokat Hans Bagner.

UD kan inte svara på om det kommer att tillämpas straffrabatt.

– Det är inte vår roll att diskutera den delen. Det handlar om att man får titta på det som varit tidigare, och det är hans rättsliga ombud som tar ställning till det, säger Patric Nilsson.

– Vi lägger inte någon värdering i det som har utdömts, skuldfrågan och påföljden är frågor för det etiopiska rättsystemet och inte för UD.

Fikru Marus dotter Emy säger till SVT att känslorna är blandade efter domen, och att försvarets nästa steg är att få honom frisläppt i förtid.

– Enligt etiopisk lag kan man ju ansöka om villkorlig dom, och har man då suttit två tredjedelar av sin tid så har man rätt till det om man inte har betett sig dåligt under sin fängelsetid, säger Emy Maru till SVT.

– Hans hälsotillstånd blir sämre för varje dag som går, framför allt så länge han är kvar på sjukhuset och inte får den adekvata vård han bedömer. Skuldfrågan har blivit sekundär, vi försöker enbart se till att vården av honom på sjukhuset är optimerad och att han ska få komma hem så att han ska kunna överleva, säger hon.

Emy Maru är nöjd med hur UD har arbetat med frågan.

– Jag vill framför allt lyfta ambassadör Jan Sadek, och så vet jag att min pappa också känner, för ett fantastiskt engagemang och tillgänglighet. Det finns inga ord för att tacka för hur han har hjälpt oss under den senaste tiden, säger Emy Maru till SVT.

– Det har varit en tuff resa för att känna att man har den fulla uppmärksamheten, men när vi väl har haft den finns ingenting att klaga på.

I fredags befann domstolen honom skyldig till brottet han anklagats för — att ha känt till att den före detta tullministern utövat påtryckningar mot åklagaren när ett tidigare mål mot Fikru Maru lades ner. Beslutet i skuldfrågan hade då skjutits upp flera gånger under den senaste månaden.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Fikru Marus fall

Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru greps i maj 2013. Först efter sex månader fick han veta att han var misstänkt för att ha mutat Etiopiens tullminister, en beskyllelse som senare drogs tillbaka.

Den 21 oktober befann domstolen honom skyldig till att ha varit medveten om att obehöriga påtryckningar skett på åklagaren när tullmålet lades ner (i princip för att ha varit i maskopi med tullministern).

Fikru Maru har hela tiden nekat till brott, samtidigt som rättsprocessen krupit fram.

Läkarens sjukhus är finansierat från Sverige, bland annat via statliga Swedfund.