Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Moderator Chris Wallace, of FOX News, questions Democratic presidential nominee Hillary Clinton and Republican presidential nominee Donald Trump during the third presidential debate at UNLV in Las Vegas, Wednesday, Oct. 19, 2016. (Mark Ralston/Pool via AP)

Donald Trump och Hillary Clinton drabbade samman i sista debatten som leddes av moderator Chris Wallace. Foto: Mark Ralston/TT

Det är inte säkert att Republikanernas presidentkandidat Donald Trump accepterar valresultatet den 8 november. Det historiska utspelet gjordes i den tredje och sista debatten mellan Trump och rivalen Hillary Clinton i natt.

– Jag berättar i sinom tid, ni får sväva i ovisshet, svarade Trump på frågan om huruvida han kommer att erkänna valutgången.

Det smått sensationella uttalandet kom efter att Trump de senaste dagarna upprepade gånger kommit med anklagelser om presidentvalet skulle vara riggat.

– Extremt farlig, säger Dennis Goldfarb, professor i statsvetenskap vid Drake University i vågmästarstaten Iowa.

– Val fungerar bara när förlorare går med på att förlora. Det är därför valprocessen inte håller i många länder i världen.

Både Trumps vicepresidentkandidat Mike Pence och dotter Ivanka Trump har sagt att valresultatet om knappt tre veckor, den 8 november, kommer att accepteras. Men affärsmannen själv har uppmanat sina anhängare att ge sig ut i vallokalerna och kontrollera att allt går rätt till.

Trumps utspel skapade stora rubriker i amerikanska medier. Det stod ut i en i övrigt hätsk debatt som dock inte bjöd på några nyheter när det gäller sakfrågorna.

Ordduellen hettade till ordentligt när invandringsfrågan diskuterades. Trump återupprepade sitt löfte att bygga en gränsmur mot Mexiko och anklagade Clinton för att vilja ge papperslösa migranter amnesti — vilket Trump anser vore ”en katastrof”.

– Vi har några dåliga, dåliga människor här i landet. De måste bort, sade han.

Clinton svarade genom att understryka att USA ska deportera farliga brottslingar och stärka sina gränser, men att hon tänker lägga fram en invandringsreform i vilken det finns vägar till medborgarskap för de miljontals papperslösa som arbetar i skuggorna i dag.

– Det är sant att jag inte vill splittra familjer.

Moderatorn Chris Wallace fick emellanåt avbryta de båda presidentkandidaterna när de talade för länge och i munnen på varandra. Så var det även när det känsliga ämnet om sexanklagelser togs upp. Trump nekade bestämt till de klander om sexuella övergrepp som ett tiotal kvinnor framfört mot honom.

– De vill ha berömmelse, eller så är det hennes kampanj (som ligger bakom), sade han med adress Clinton.

Båda presidentkandidaterna lyckades slingra sig ur vissa ämnen som de inte ville prata om. I Clintons fall rörde det Clintonstiftelsen och anklagelserna om att stora bidragsgivare behandlats gynnsamt av det utrikesdepartement hon var chef för. Ex-utrikesministern valde att i stället lägga ut texten om stiftelsens välgörenhetsarbete.

Vidare anklagade Clinton Ryssland för att ligga bakom hackningen av hennes kampanjchefs e-postkonto som lett till att tusentals interna mejl — som bland annat visar på en mer frihandelsvänlig Clinton än vad hon framhållit i valrörelsen — publicerats.

En infekterad ordväxling om Ryssland och president Vladimir Putin bröt ut, där Clinton sade att den ryske ledaren vill ha Trump som president.

– Han (Putin) vill ha en marionett som president, hävdade hon.

– Han (Putin) är smartare än hon när det gäller Syrien … på alla områden, skrek Trump.

Trump var mer disciplinerad under debattens första halvtimme. Han argumenterade för rätten att bära vapen och mot abort, vilket kan ha säkrat stöd från moralkonservativa väljare. Men han fortsatte med sina personangrepp mot Clinton och kallade henne en ”otäck kvinna”.

Clinton i sin tur använde en gammal beprövad strategi, nämligen att vända Trumps eget agerande och ord emot honom. Hon tog bland annat upp Trumps bråk med föräldrarna till en muslimsk soldat som dödades i Irak samt att han attackerat en domare med ett mexikanskt namn.

Sannolikt vann ingen av dem nya väljare på debatten. Clinton ledde i opinionsmätningarna före duellen och kommer sannolikt att fortsätta att göra det. Men det var tydligt hur illa de båda presidentkandidaterna tycker om varandra, och den känslan lär färga den fortsatta valrörelsen.