LÄS OCKSÅ ”Som en order till Medlingsinstitutet”

När LO-förbunden enas om en generell låglönesatsning på de som tjänar under 24 000 kronor i månaden är motivet att det blir flest kvinnor som kan få ta del av den satsningen. Men det imponerar inte på Jenny Bengtsson, ordförande i HRF Gotland Stockholm.

– Det är alltid bra med en samordnad facklig kamp, men problemet för mig med den här uppgörelsen är att den inte drar upp kvinnolöner och dessutom gör märket det omöjligt att driva en lokal facklig kamp, säger Jenny Bengtsson.

LÄS OCKSÅ ”Djupt olycklig och felaktig väg att gå” – Teknikföretagen

En blick i backspegeln ger henne rätt. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har bara krympt långsamt eller inte alls, trots låglönesatsningar i olika former under de senaste 20 åren.

– Med den takt vi hållit hittills tar det väl till 3014 eller nåt innan vi når jämställda löner, säger Jenny Bengtsson.

Det stora undantaget när det gäller lyckade avtalsrörelser är jämställdhetspotterna och låglönepott mellan 2007 och 2009. Under de åren ökade kvinnolönerna med 12,6 procent mot LO-männen 11,4 procent enligt LO:s årliga lönerapporter.

Nöjdast med den utvecklingen var då Kommunal som kunde slå fast att skillnaden de åren minskade mellan deras medlemmar och verkstadsarbetare. Avtalsrörelserna därefter 2010-2012 gick åt andra hållet. Då växte skillnaderna igen mellan LO-män (+ 7,4 procent) och LO-kvinnor (+6,9 procent) enligt LO-rapporterna.

LÄS OCKSÅ ”Bra att lågavlönade får mer” – baristan Andreas Törnqvist om LO-samordningen

Arbetet når Jenny Bengtsson på en regional konferens för fackligt förtroendevalda. Nyheten om LO-samordning och låglönesatsning med ett traditionellt märke utifrån industrin manar knappast till kamp enligt Jenny Bergström.

– Det är ju redan klart. Även om jag vet att min arbetsgivare kan betala mer och därmed höja kvinnolönerna, kommer de aldrig att gå med på det, när ramarna redan är bestämda, säger hon.

LÄS OCKSÅ Det blir en LO-samordning med låglönesatsning

Men HRF centralt är ju med, är inte det bra?
– Jo jag vet att det är så, men min uppfattning är att det inte är rätt väg att gå. Det är inte industrin som går bäst och vi borde på allvar diskutera varför de ska bestämma löneutrymmet och hur kampen för jämställda löner drivs bäst, säger Jenny Bengtsson.

LÄS OCKSÅ Ledare: Lång väg kvar, men riktigt bra med samordning – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ Svenskt Näringsliv om LO-samordningen