STOCKHOLM 20160502 Urban Pettersson, fˆrhandlingschef Elektrikerfˆrbundet Foto: Christine Olsson / TT / Kod 10430

Urban Pettersson, förhandlingschef Elektrikerförbundet. Foto: Christine Olsson/TT

Nu väntar nästa svåra uppgift för LO-förbunden: att enas om lönekravens storlek. Hårda diskussioner väntar. Byggbranschen blomstrar till skillnad från exportindustrin. 

LÄS OCKSÅ Schyman: ”Låglönesatsning är en återvändsgränd”

I onsdags beslutade LO-förbunden om gemensamma krav i avtalsrörelsen 2017. Men än så länge består kraven bara av principer, inte siffror. Hur stora löneökningar förbunden ska kräva bestäms i slutet av oktober eller i början av november.

Det blir svårt att hitta en löneökningstakt som passar alla när byggbranschen är glödhet, medan industrin inte går lika bra, säger en rad förbund.

LÄS OCKSÅ ”Den här uppgörelsen drar inte upp kvinnolöner” – HRF:s Jenny Bengtsson

– I våra branscher ser det ut ungefär som inför förra avtalsrörelsen, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. De är beroende av exporten till Europa, och där har konjunkturen inte gått igång så som i Sverige.

Gerald Lindberg, andre ordförande i Livs, säger att livsmedelsindustrin, som inte är särskilt exportberoende, går ”snäppet bättre än för ett år sedan”.

LÄS OCKSÅ ”Som en order till Medlingsinstitutet”

Byggbranschen går däremot på absolut högvarv. Ett av inläggen i lönediskussionen är en rapport som Elektrikerförbundet beställt av frilansjournalisten Bill Erlandsson. Den beskriver läget i de största elinstallationsföretagen som extremt gott, med ökande omsättning, solida företag och god lönsamhet.

– Mina förväntningar inför avtalsrörelsen 2017? Att arbetsgivarna inte kommer att vara småsnåla mot oss den här gången. Nu finns det möjligheter att göra saker, säger Urban Pettersson, förhandlingschef i Elektrikerförbundet.

LÄS OCKSÅ ”Djupt olycklig och felaktig väg att gå” – Teknikföretagen

Landets elinstallatörer har svårt att rekrytera tillräckligt många elektriker, och enligt Urban Pettersson kan elektriker just nu höja sina löner genom att flytta från den ena arbetsgivaren till den andra.

Elektrikerförbundet vet ännu inte hur stora löneökningar medlemmarna får i årets lokala löneförhandlingar, men enligt förhandlingschefen har det ”gått väldigt bra att komma överens”.

LÄS OCKSÅ ”Bra att lågavlönade får mer” – baristan Andreas Törnqvist om LO-samordningen

Samtidigt betonar Urban Pettersson att Elektrikerförbundet är en del av LO-samordningen.

Dokumentet om samordningen säger att löneökningarna ”inom den internationellt konkurrensutsatta sektorn” ska fungera som norm.

Ändå är det oundvikligt att förbundens olika förutsättningar spelar in när lönekraven ska fastställas. Robert Schön, förhandlare vid Industriarbetsgivarna, tror att LO-förbunden inom byggbranschen kommer att tvinga upp lönekraven till en högre nivå än IF Metall skulle ha valt på egen hand.

– Det är priset för en LO-samordning. Men priset för en sprucken LO-samordning hade varit ännu högre, säger Robert Schön, som tror att industrifacken inser att de löneökningar på 2,2 procent som blev normen 2016 egentligen är för höga.

LÄS OCKSÅ Det blir en LO-samordning med låglönesatsning

Ett sätt för Elektrikerförbundet, Byggnads med flera att utnyttja den goda konjunkturen utan att spräcka industrinormen kan bli att förbättra villkor som inte syns som höjd lön. Urban Pettersson vill inte föregripa medlemmarnas synpunkter, som förbundet just nu hämtar in, men säger:

– LO-samordning brukar inte hindra att man driver branschfrågor. Det kan handla om förbättrad arbetsmiljö och större möjligheter att orka ett helt yrkesliv. Vår bransch behöver marknadsföra sig för att kunna rekrytera fler.

LÄS OCKSÅ Ledare: Lång väg kvar, men riktigt bra med samordning – Martin Klepke

LÄS OCKSÅ Svenskt Näringsliv om LO-samordningen