peterjeppssonpuff

Peter Jeppsson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Vice vd för Svenskt Näringsliv är positiv till en samordnad lönerörelse, men motsätter sig att ingångslönerna ska höjas. – Med det kravet fortsätter LO att bygga murar kring arbetsmarknaden, säger Peter Jeppsson.

LÄS OCKSÅ Ledare: Lång väg kvar, men riktigt bra med samordning – Martin Klepke

Han tycker att en samordning bäddar för ordning och reda under förhandlingarna. Han slår också fast att det är industrin som ska sätta villkoren.

– Parterna har att förhålla sig till det märke som sätts av industrin. Det ska gälla för alla andra branscher och är ett kostnadstak. Allt som innebär kostnadsökningar ska rymmas inom märket och den principen för lönebildningen kommer Svenskt Näringsliv och våra medlemmar inte att rucka på, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ Det blir en LO-samordning med låglönesatsning

Låglönesatsningar och extra höjningar av ingångslöner ser han som hot mot den internationellt konkurrensutsatta sektorn och är ett hinder för att öppna arbetsmarknaden för nyanlända grupper.

– LO fortsätter att blunda för det växande utanförskapet på svensk arbetsmarknad. Högre ingångslöner leder till färre jobb, säger Peter Jeppsson.