Skärmavbild 2016-10-12 kl. 13.50.18

Läraren Rita i den danska Netflixserien med samma namn är en kedjerökande singelmamma med ett stort hjärta som inte backar från att göra sig obekväm bland chefer och kollegor, så länge det är för elevernas bästa.

Revolterande och respektlös mot normer om vad som förväntas av en kvinna och lärare bryter hon mot förlegade konventioner, vare sig det gäller pedagogik eller familjeliv.

Det är en både inspirerande och tankeväckande serie som ställer flera pedagogiska och moraliska frågor på sin spets. Hur nära relation ska man ha med sina elever? Kan man och bör man separera privat, personlig och professionell i mötet med elever om relationen ska kunna utvecklas på djupet? Hur fångar man upp ungdomars egen livserfarenhet och kopplar ihop det med skolans lärandeprocesser? Hur får man lärare att lära av varandra?

Kort och gott: Vad är en bra lärare?

TV-DRAMA

Rita

Dramaserie

Netflix, säsong 1-3