STOCKHOLM 2016-10-19 Andreas Tˆrnqvist, barista p Johan och Nystrˆm, kafÈ och kaffebutik. Foto: Anders Wiklund / TT / Kod 10040

– En barista gör väldigt mycket mer än folk tror, säger Andreas Törnqvist. Förutom att göra kaffe håller jag koll på beställningar av råvaror, kalibrerar maskiner, städer… Det är mycket slit, men ett roligt jobb. Foto: Anders Wiklund/TT

Låglönesatsningar funkar. Och i praktiken får kvinnorna ut mest av dem, säger Andreas Törnqvist, barista på ett kafé där alla kan få nytta av LO:s låglönesatsning 2017.

LÄS OCKSÅ Det blir en LO-samordning med låglönesatsning

På onsdagen togs beslutet att LO-förbunden ska förhandla samordnat om nya kollektivavtal nästa år. Gemensamt ska förbunden kräva att de som tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden får lite större löneökning (räknat i procent) än alla andra.

– Det borde vara självklart att LO-förbunden särskilt ska stötta de lågavlönade, säger Andreas Törnqvist, barista på kaféet Johan och Nyström i Stockholm. Men satsningen blir nog jobbig att få igenom. Jag hoppas att de större förbunden visar sitt stöd för de lågavlönade den här gången.

Andreas Törnqvist anser att de låglönesatsningar som Hotell- och restaurangfacket har gjort hittills har haft effekt. Under sina sju år i branschen har han sett sin lön öka från strax över 90 kronor i timmen till 130 kronor. Det betyder att han nu tjänar omkring 22 500 kronor i månaden på sitt heltidsjobb.

– Det är fortfarande en låg lön. För att klara ekonomin har jag en inneboende i min lägenhet, säger Andreas Törnqvist.

– Men det är en markant skillnad mot när jag började i branschen. Jag tror att facket satte bra press i avtalsrörelsen 2016, och det gav resultat.

LÄS OCKSÅ Ledare: Lång väg kvar, men riktigt bra med samordning – Martin Klepke

Andreas Törnqvist beskriver sin arbetsgivare som seriös, vilket inte är helt självklart i kafé- och restaurangvärlden. Många betalar inte löner enligt kollektivavtal.

– Och på arbetsplatser där det jobbar många kvinnor, till exempel kallskänkor, är lönerna som regel lägre. Så fort du kommer till mer ansedda ställen, som Johan och Nyström, är det fler manliga anställda – och bättre löner. Det mönstret är väldigt tydligt.

LÄS OCKSÅ Svenskt Näringsliv om LO-samordningen

Det betyder att den satsning på lågavlönade som LO-förbunden nu enats kring i praktiken också blir en jämställdhetssatsning, säger Andreas Törnqvist.

– I vår bransch blir det städare, kafébiträden och kallskänkor som får mest nytta av satsningen på lågavlönade. Där är kvinnorna i majoritet.