Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

A Thai woman cries as she holds a picture of the late King Bhumibol Adulyadej as others clasp their hands to pay their last respect to a passing van carrying the body of their king outside Grand Palace in Bangkok, Thailand Friday, Oct. 14, 2016. Bhumibol, the world's longest reigning monarch, died on Thursday at the age of 88. (AP Photo/Wason Wanichakorn)

Foto: Wason Wanichakorn/TT

Thailändare stod i tusental längs Bangkoks gator när den framlidne kung Bhumibols kropp fördes genom huvudstaden i en ceremoni på fredagen. Förutom sorg uttrycker många oro inför framtiden. – Det känns fortfarande som att jag drömmer. Jag kan inte tro att det har hänt, säger Supawan Wongsawas till nyhetsbyrån Reuters om kungens bortgång.

Den pensionerade statstjänstemannen, 64 år, hör till de flera tusen thailändare som samlats i det mäktiga palatsområdet i centrala Bangkok, vid floden Chao Phrayas strand, som på engelska kallas Grand Palace.

I palatset ska kungens kropp i dag genomgå en traditionell tvagningsritual inför begravningen, som enligt Reuters väntas äga rum först om flera månader. Ritualen är öppen för allmänheten, och för att så många som möjligt ska kunna delta har fredagen utropats till helgdag, rapporterar Bangkok Post.

Kung Rama IX, eller Bhumibol Adulyadej som han hette, var djupt omtyckt i Thailand. Det märktes inte minst när hans kropp fördes med en stor fordonseskort den korta vägen från sjukhuset till palatset på fredagsförmiddagen. Tusentals människor klädda i svart hade väntat längs med gatorna i timtal för att hedra honom, i en ceremoni som tog sig närmast religiösa uttryck.

Vissa bröt den vördnadsfulla tystnaden genom att utropa ”Folkets konung!” när konvojen långsamt rullade förbi, rapporterar AFP:s utsända. Rama IX, som blev 88 år, var den sittande monark som regerat längst i världen. Han avled efter att ha varit sjuklig under en längre tid.

Kungen har setts som en sammanhållande och försonande kraft i landet, och en del har befarat att oroligheter nu återigen ska blossa upp.

– Jag vet inte om jag kan acceptera detta (konungens död). Jag är orolig, eftersom jag inte vet vad som kommer hända härnäst, säger 77-åriga Phongsri Chompoonuch, en av de sörjande längs Bangkoks gator, till AFP.

Men flera bedömare har lyft fram att militären efter kuppen 2014 lyckats kväsa de krafter i landet som med den landsflyktige före detta presidenten Thaksin Shinawatra i spetsen försökt utmana den gamla makteliten.

Thailands hårda majestätsbrottslagar har använts för att tysta politiska motståndare och den nya konstitution som röstades igenom i augusti tillåter militären att koppla ett än fastare grepp om landet.

Även om Bhumibols frånfälle inte skulle innebära några politiska förändringar så väntar troligen en identitetskris för det thailändska kungahuset.

– Han har suttit på tronen i 70 år. Den thailändska nationella identiteten är formad väldigt mycket runt kulten kring kungen, som setts som subtil, intelligent, diplomatiskt, diskret och onåbar för världsliga frestelser — närmast religiöst upplyst, säger journalisten Mattias Sköld, som skrivit en reportagebok om landet, till TT.

Efterträdaren, den 64-årige sonen och kronprinsen Maha Vajiralongkorn, har levt ett utsvävande liv och är inte alls lika respekterad som sin far.

– Hans (Bhumibols) död innebär att kungahuset tappar i anseende.

En lång rad världsledare har framfört sina kondoleanser, bland dem USA:s president Barack Obama som hyllade kungen för hans hängivna arbete för att förbättra tillvaron för thailändarna, enligt nyhetsbyrån AFP.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och hennes make, ex-presidenten Bill Clinton, skriver i ett uttalande att kungen agerade med ”visdom, styrka, ödmjukhet och en genuin omsorg” om thailändarna.

”Vår värld behöver fler ledare som honom”, skriver de, enligt AFP.

Längst regerande monarkerna

• Den thailändske kungen Bhumibol Adulyadej satt på tronen i 70 år. Bland de nu levande monarkerna är det Storbritanniens drottning Elizabeth som övertar tätplatsen. Kung Carl Gustaf är en av de monarker som finns bland de fem i topp.

• Storbritannien: Drottning Elizabeth II, född 1926, ärvde tronen 1952.
• Brunei: Sultanen Hassanal Bolkiah, född 1946, har styrt den lilla enklaven sedan 1967.
• Oman: Sultanen Qaboos, född 1940, övertog tronen 1970.
• Danmark: Drottning Margrethe II, född 1940, har innehaft tronen sedan 1972.
• Sverige: Carl XVI Gustaf, som fyllde 70 år i april, har varit kung sedan 1973.

TT