– Ofta blir det inte dåligt när vi gör jobbet, säger Adam Jansson. Foto: Jessica Gow

– Ofta blir det inte dåligt när vi gör jobbet, säger Adam Jansson. Foto: Jessica Gow

Ska jag hämta stekpannan så att du kan träffa den? säger en jobbarkompis till Adam Jansson när han missar spiken.

Han bygger en gjutform. Lars-Erik Haglund håller de tvärgående reglarna medan Adam Jansson spikar. De förbereder gjutning av en mindre vägg i en kulvert på utbyggnaden av Södersjukhuset i Stockholm.

Adam Jansson är snickare och jobbar på NCC Anläggning. Utbyggnaden omfattar en ny driftcentral och en ny akutmottagning. Kulverten ska binda samman de nya delarna på sjukhuset.

– Som anläggare gör vi ofta sådant som inte syns och ska vara under jord. Det ska vara tätt mot fukt  och tåla tryck, säger Adam Jansson.

Han säger att de ofta gör liknande jobb. De bygger en gjutform. Gjuter betongen och river formen. Nu är det inte bara underjordiska gångar och anläggningar Adam Jansson och hans arbetskamrater bygger. Ibland bygger de broar och senast var han med och byggde två pirar i vattnet i Stockholm hamn. På dem byggs nu bostäder.

– Betong är ett bra material. Det är snyggt. Man kan göra nästan vad som helst med det, säger han.

Han är intresserad av betong och gjutning och brukar kolla hur olika jobb är gjorda. Jobbet har sina svårigheter. Som regel får man bara en chans, säger han. Det är inte så troligt att man göra om en bro när den väl är gjuten. Det är ett tungt jobb.

– Än har jag inga skador eller problem med kroppen, men det kanske inte är säkert att kroppen orkar med 35 år till på byggen, säger Adam Jansson.

I dag regnar det. Under den långa gula regnrocken har Adam Jansson t-shirt och kort byxor.

– Man blir varm av att jobba. Och man vänjer sig med att jobba ute. De första vintrarna höll jag på att frysa ihjäl.

I anläggarlaget på Södersjukhuset är de 35 personer och Adam Jansson jobbar tillsammans med tre andra. De är två snickare och två armerare. De hjälps åt. När de gör större gjutningar kan de ofta använda formflak till formen, men när det som nu blir mer speciell gjutning får de bygga formen på plats. De bygger formens väggar, monterar armeringen, najjar armeringen så den hålls på plats under gjutningen och river formen.

– Ofta blir det inte dåligt när vi gör jobbet, säger Adam Jansson.

Göran Jacobsson

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Klicka på tidslinjen för att se den större.

Om Adam Jansson

Ålder: 32 år – varit ute på byggen sen jag var 16 år. Bor: I Tullinge. Yrke: Snickare, som också kallas träarbetare och i Stockholm är benämningen timmerman. Utbildning: Byggskolan i Rönninge, som ägs av några byggföretag. Lön: 39 000 kronor i månaden. Timlönen är 226,84 kronor i timmen. Bäst med jobbet: Arbetstiderna och jobbet är fritt och man kan styra själv hur man vill lägga upp ett jobb. På fredagar slutar vi klockan 13 – det är jäkligt najs. Sämst med jobbet: Slitsamt för kroppen. Om han inte blivit snickare: Jag sökte ju också till bilmekanikerutbildningen, men jag är glad att jag blev snickare. Om snickare Löner: Genomsnitt i landet första halvåret i år var för tidlönare: 185,09 kronor i timmen och för ackordsarbetare 209,50 kronor i timmen. Utbildning: Vanligast är treårig gymnasieutbildning och för att få yrkesbeviset krävs 6 800  timmars praktik. Facklig tillhörighet: Byggnads.