Priset för Årets arbetsplatsbibliotek tas emot av Stefan Johansson och Gunilla Vogt från Prolog KB. Foto: Reband Raza.

Priset för Årets arbetsplatsbibliotek tas emot av Stefan Johansson och Gunilla Vogt från Prolog KB. Foto: Reband Raza.

Tidningsbuden på Prolog KB, Transports avdelning 9 i Örebro, får ta emot utmärkelsen Årets arbetsplatsbibliotek 2016.

Sedan 2014 har priset för bästa arbetsplatsbibliotek delats ut och förutom diplom får vinnarna 10 000 kronor att lägga på böcker och författarbesök. Stefan Johansson och Gunilla Vogt, som arbetar som tidningsbud på Prolog KB i Örebro, tog i går kväll emot priset på Runö folkhögskola, utanför Stockholm.

Stefan Johansson är glad över priset och över att få uppskattning för ett mångårigt läsfrämjande arbete. Man får ut något vettigt av arbetstiden när man lyssnar på litteratur, tycker han.

– Ja, vi började redan 2009–2010, då Transport och arbetsledningen gemensamt diskuterade tillgång till läsning på jobbet. Eftersom vi är chaufförer så är vanliga böcker inte vår grej, det funkar inte för oss. Nu har vi ett lager ljudböcker i packhallen i Örebro, i Nora och Laxå. Meningen är att vi ska få ut böcker på alla våra orter.

Vad kommer ni göra med prissumman?
– Vi kommer sätta oss och diskutera tillsammans, men vi har redan funderat på att investera i nedladdningsstationer, eftersom cd-skivan verkar vara på väg ut. Vi har också pratat om att köpa in fler engelskspråkiga böcker, eftersom många anställda här har andra modersmål än svenska. Det kan nog vara bra för oss andra också att träna på engelskan, säger Stefan Johansson som själv mest läser deckare.

– Och någon form av fika med dopp kommer det bli när utmärkelsen kommer sättas upp i Örebro packsal, säger Stefan Johansson.

Barbro Moberg, central ombudsman på Kommunal och sammankallande för juryn, säger att det juryn fastnade för med Prolog var att det är en arbetsplats med mycket ensamarbete, men att man ändå lyckats hitta ett sätt att distribuera litteratur genom ljudböcker.

– Det finns inget givet sätt att läsa i dag. Ljudböcker passar många grupper där man jobbar ensam. När man lyssnat färdigt på böckerna, byter man bara.

Transport har satsat mycket på att hitta sätt att underlätta för läsandet, till exempel genom vägkrogsbibliotek och nedladdningsstationer där man kan ladda ner böcker på sitt USB-minne. Laddningsstationerna har varit en framgång och används 25 procent mer på vägarna än på biblioteken, säger Barbro Moberg

Prisutdelningen är en del av av den årliga tredagarskonferensen Boken på arbetsplatsen på Runö folkhögskola där fackliga bokombud, folkbildare och författare möts i seminarier. Temat för året är ”Läsandet bär demokratin”, vars praktiska betydelse Barbro Moberg framhåller.

– De som antingen läser eller lyssnar på litteratur får tillgång till språket. Plötsligt kan du våga gå till din chef och prata eller våga åka på en utbildning, som du inte hade gjort om du inte känt dig trygg med språket.

Juryns motivering till årets pristagare lyder:

På en arbetsplats där alla arbetar ensamma och nästan aldrig möts har tidningsbuden hittat vägar för att nå ut med böcker till medlemmarna. De läser ljudböcker, vilket är en förutsättning för medlemmarna att läsa, och de har valt ett distributionssätt som är anpassat för dem”.

Bakom priset står ABF, LO-förbunden och Svenska Författarförbundet.