VISBY 2016-07-05 LO:s ordfˆrande Karl Petter Thorwaldsson under ett seminarium i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Karl Petter Thorwaldsson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Karl-Petter Thorwaldsson ska, som Arbetet tidigare rapporterat, inte delta i Investors hundraårsfest. Samtidigt säger han att han tycker att de är väl värda att fira, som långsiktiga industrialister.

LÄS OCKSÅ Facken nobbar Investors fest

– Jag tycker att Investor och Industrivärden skulle ta en ny titt på det här beslutet, sa LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson för en vecka sedan till Dagens Industri, apropå Ericssons nedskärningsbesked.

Han kallade beslutet kortsiktigt och dåligt analyserat. Till Svenska Dagbladet sa Ericssons storägare Investors informationschef att Investor stödjer Ericssons åtgärder.

Samtidigt drar det ihop sig till just Investors hundraårsjubileum till helgen. Arbetet har i dag skrivit om att Karl-Petter Thorwaldsson tackat nej till att delta i firandet på Grand Hôtel, med hänvisning till andra åtaganden. Men han säger också till Arbetet att han gärna firar Wallenbergbolaget.

– Det är en ägarfamilj som genom sitt handlande har visat att de är industrialister och väldigt, väldigt långsiktiga. Det har inneburit att man har skapat och utvecklat hela den svenska industrisektorn, och inneburit väldigt mycket i den svenska modellen.

Han säger att bolaget i huvudsak varit en värdig motpart, även om de och fackföreningsrörelsen ibland har skilda uppfattningar.

– De gör sina tabbar och vi säger alltid öppet och ärligt vad vi tycker, senast förra veckan så delar vi absolut inte deras uppfattning om Ericssons framtid. Vi tycker inte heller om att de varit så tongivande i sitt försvar för till exempel vinst i skolans värld. Men vi har alltid haft en öppen och rak relation till familjen, vi träffas regelbundet och har bra dialog.

Vilken riktning skulle du säga att de generellt drivit utvecklingen i?
– Generellt på hundra år har de varit väldigt långsiktiga. De har samverkat i den svenska modellen och samtliga av deras företag har betett sig väl i förhandling med svensk fackförening. Det har aldrig varit något bråk med dem om styrelserepresentation och medbestämmande.

Tror du det är Investors ägande som påverkat det i företagen?
– Jag tror i alla fall att det har spelat in, för när vi skrivit till exempel globala ramavtal är det inte ovanligt att företag i sfären har skrivit de första.