STOCKHOLM 2016-09-12 LO:s ordfˆrande Karl-Petter Thorwaldsson anser att regeringen borde ˆverge ˆverenskommelsen med V‰nsterpartiet om vinster i v‰lf‰rden och i st‰llet bˆrja fˆrhandla med Moderaterna och Liberalerna fˆr att fˆrsˆka lˆsa skolans problem. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Lars Pehrson/TT

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson kommer inte att befinna sig på Grand Hôtel i Stockholm för att fira Investors hundraårsjubileum. Han har tackat nej. Inte heller IF Metalls ordförande Anders Ferbe och Kommunals Tobias Baudin är på plats. Närvarar gör emellertid statsminister Stefan Löfven.

När Investor firar sitt 100-årsjubileum på lördag med jättekalas för 1500 inbjudna gäster, finns statsminister Stefan Löfven, minst två till ministrar och Alliansens partiledare bland de inbjudna. Men när champagnekorkarna smäller på Grand Hôtel i Stockholm, skålas blir det utan hög LO-närvaro. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tillhör de inbjudna, men han har sedan tidigare tackat nej.

– Han har andra åtaganden, säger LO:s pressekreterare Karin Boman Röding.

Det är kanske ingen vågad gissning att tro att de pågående försöken att få till en LO-samordning inför årets avtalsrörelse kan ställa krav på att LO-ordföranden finns beredd på andra insatser än en god middag.

Inte heller IF Metalls ordförande Anders Ferbe kommer att vara med då han befinner sig utomlands. Om han blev inbjuden är oklart. Kommunals ordförande Tobias Baudin ska inte gå. Kommunal kommenterar inte ”vilka inbjudningar” han får.

Men annars är det gott om politiker och fint folk bland näringslivets toppar under kristallkronorna. Förutom statsministern är åtminstone regeringskollegerna Ibrahim Baylan och Helene Hellmark Knutsson inbjudna enligt TT. De har också tackat ja och tar med sig sina partners.

Gästlistan är hemlig till kalaset ”Investor at home”. Kostnaden beräknas till tio miljoner kronor eller knappt 6700 kronor per gäst, rapporterar TT-

Enligt inbjudan kommer ”kvällen att erbjuda spännande möten, mat och dryck, underhållning och musik fram till firandet av vårt århundrade vid midnatt”, står det i de personliga inbjudningarna undertecknad av Investors styrelseordförande Jacob Walleberg. Smoking eller klänning är anbefalld klädsel.

Att bjuda flott och dessutom bjuda med partners till den här typen av exklusiva fester får Helena Sundén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor att höja ett varningens finger.

– Om man ser till beloppet här, så betingar det ett värde som är högt över vad som kan anses måttfullt, säger hon till TT.

Thorsten Cars, expert på mutlagstiftningen, håller med;

– Här är man långt ut i gränslandet. Det låter lite äventyrligt, för att uttrycka sig försiktigt, säger han.